Fotbollsfest. "Grundförutsättningen för en bra cup är att det ska vara bra fotboll med duktiga domare, attraktivt spelschema och bra planer", säger cupgeneralen Jonas Dyrke. Foto: Sacharias Källdén

Premiär för ny stor fotbollscup i Stockholm

Nästa vecka drar Stockholms första stora fotbollscup igång när 4 000 nationella och internationella ungdomar från 250 lag gör upp om kampen i Stockholm Football Cup.

  • Publicerad 08:30, 23 jul 2019

1-4 augusti blir det fotbollsfest när Stockholm Football Cup för första gången går av stapeln i Stockholm, och i Söderort.

Under tre matchfyllda dagar kommer ungefär 4 000 ungdomar från cirka 250 lag, både nationella och internationella, att göra upp om mästartiteln i det som ska vara den första internationella fotbollscupen i Stockholm enligt cupgeneralen Jonas Dyrke.

– Grundförutsättningen för en bra cup är att det ska vara bra fotboll med duktiga domare, attraktivt spelschema och bra planer. Sedan är det tuff konkurrens med andra cuper, och då vill vi kunna erbjuda en festivalkänsla. Alla ska kunna komma dit och känna att man vill stanna där ett tag och ha kul, säger han.

Artister och tivoli

Att man bjuder till festival är också något som syns i programmet för de tre augustidagarna som cupen hålls på Enskede IP och 13 andra idrottsplatser i Söderort. Utöver en invigningskonsert av popduon Lennixx, kommer flera evenemang och aktiviteter att hållas på huvudarenorna. Spelarna får även möjlighet att gratis besöka Gröna Lund och Eriksdalsbadet.

Ingen större cup tidigare

Idén till cupen föddes för länge sedan hos Jonas, eftersom han själv har åkt på cuper i Norden och Europa som både spelare och tränare, men alltid förundrats över varför den inte funnits någon större cup i Stockholm.

– Jag har gått och funderat på detta i 15 år. Men i samband med Enskede IK:s årsmöte i februari förra året frågade någon mig om det inte var dags att ta tag i den där cupen, och sedan dess har vi arbetat med den.

Cupgeneral Jonas Dyrke. Foto: Julia Dyrke

Enskede IP är en av planerna i fotbollscupen. Foto: Oliver Åbonde

Men några planer, däribland Gubbängens BP, saknar direkt anslutning till vatten och toalett, något som man har varit vaksam på när man har valt ut vilka planer som cupen ska spelas på. Det har man löst genom att bland annat att hyra in sig på närliggande skolor.

Sista förberedelserna

Nu väntar de sista förberedelserna innan första avspark, och trots att det är mindre än en månad dit måste mycket hinnas med, bland annat att skicka ut drygt 1 000 SL-kort till deltagarna för transport under helgen,

– Överlag hoppas jag att det ska bli en väldigt rolig cup där folk kan uppskatta det som händer både på och utanför planen, där all service ska fungera och att alla ska tycka att det är ett roligt evenemang.

Här spelas matcherna

Enskede IP

Eriksdals BP

Farsta IP

Gubbängens BP

Gubbängens IP

Hagsätra IP

Hammarby IP

Hammarbyhöjdens BP

Kärrtorp IP

Skarpnäcks sportfält

Stureby BP

Tantolundens BP

Zinkensdamms IP

Älvsjö IP