Cecilia Ulfsdotter Klementsson blir första konstnären att ställa ut i nya galleriet på Frihamnstorget. Foto: Sacharias Källdén

Premiär för nytt galleri i Frihamnen

I kväll invigs ett nytt galleri – i en container i Frihamnen.

  • Publicerad 15:34, 28 aug 2020

Konstnären Cecilia Ulfsdotter Klementsson är mitt uppe i förberedelserna inför kvällens vernissage när ÖstermalmDirekt möter henne på Frihamnstorget, nära Frihamnsterminalen. Här har en container förvandlats till ett galleri där det ska fortsätta visas konst med jämna mellanrum – och hon är först ut.

Sedan tidigare finns här bland annat en container med middagsupplevelsen "The Secret Experience" och mer är på gång. Projekten drivs av människor som håller till i Blivandes lokaler på Södra Hamnvägen, ett kreativt centrum som invigdes i början av 2019 och som rymmer både kollektivverkstad för konstnärer och coworking-kontor.

– Jag har tidigare blivit tillfrågad om att ha utställning i Blivandes lokaler, men det har inte känts så lockande, säger hon och tillägger att en container är mer spännande.

Nytt kreativt center öppnar i Frihamnen

På Frihamnstorget samlas människor varje fredag för att skapa, grilla och mötas i en närmast festivalliknande miljö där allt kan hända och alla är välkomna att bidra. Vad gäller den nya utställningen är högst fyra personer åt gången välkomna in i det intima galleriet, på grund av corona. Det besökarna får se är Cecilias omtolkningar av reklambilder från framför allt 90- och 00-talen.

– Då det var mer naket än det är i dag. Att en kvinna visar brösten ser man nästan aldrig numera, konstaterar hon.

Istället för att bara måla av bilderna har hon låtit kvinnorna bli män och vice versa. Bekanta foton på till exempel Kate Moss och Eva Mendes har blivit målningar där män poserar på samma sätt.

– Nakenheten som fanns då är inte lika accepterad i dag och företagen använder en annan blandning av modeller. Men vad gäller könsrollerna är det inte så stor skillnad, männen är fortfarande mer aktiva i sina poser till exempel, säger hon.

Cecilia Ulfsdotter Klementssons utställning pågår till den 4 september.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén