LOKALT KÄK. Mälaröarnas nya reko-ring kommer ha sin första utlämning vid infartsparkeringen vid kommunhuset. "Många små producenter och hobbyverksamheter vet kanske inte hur mycket man kommer ha av sina produkter och vad som kommer hinna mogna i tid. Tanken med detta är att du ska kunna sälja så mycket eller så lite du vill, från gång till gång", säger Therese Kolam, som är en av initiativtagarna. Foto: Linda Gren/Mikael Andersson

Premiär för nytt sätt att köpa lokalt käk från öarna

Skippa mellanhänderna och köp lokalt käk direkt från producenterna. Det är idéen bakom Reko-ringen som har premiär på Mälaröarna under maj.

 • Publicerad 16:34, 7 maj 2020

Runt om på öarna finns det folk som har ägg, grönsaker, honung och annan mat att sälja. Att på ett enkelt sätt tussa ihop dem med de som är intresserade av att köpa från dem, är tanken bakom Reko Mälaröarna.

– Jag har själv kört runt på öarna för att köpa av små producenter på olika håll och tänkt att det måste gå att ordna ett smidigare sätt, säger Färingsöbon Therese Kolam.

Så väcktes tanken om att starta en så kallade reko-ring, ett matnätverk där matproducenter och konsumenter kopplas samman, utan mellanhänder. Tillsammans med några andra öbor startade Therese Facebookgruppen Reko Mälaröarna under påskhelgen.

– Intresset har varit jättestort bland konsumenterna men det har gått lite långsammare att få producenterna med på tåget. Men nu har vi 15 producenter på vår lista. Vårt mål var att sätta ett datum för utlämning när vi hade 20, men nu bestämde vi att vi sätter igång ändå, säger Therese.

Så hur funkar det? Den som vill sälja lägger upp information om vad de har att erbjuda i Facebookgruppen. Den som vill köpa gör sin beställning och sedan betalas alltihop på förhand. Det för att undvika att betalningar görs vid utlämningen för minska risken för folksamlingar. Dessutom krävs inte heller tillstånd för handel på parkeringen då.

Premiär 20 maj

Den 20 maj mellan klockan 18.30 och 19.00 är det dags för första utlämningen, på infartsparkeringen vid kommunhuset. Planen är att det sedan kan ske en sådan utlämning var tredje eller var fjärde vecka.

– Vi tänker att det får växa fram utefter efterfrågan. Men vi märker att folk har börjat få upp ögonen för det närproducerade, och för hur de kan stötta det. Det här är ett sätt att verkligen lyfta producenterna och få våra öar mer levande, säger Therese.

Så funkar det:

I Facebookgruppen Reko Mälaröarna kan den som vill sälja sin mat lägga upp inlägg med information, som pris och mängd.

Den som vill köpa gör sin beställning genom att kommentera på inlägget.

Köpare och säljare gör sedan upp betalningen.

Vid nästa utlämningstillfälle samlas alla säljare och köpare på en bestämd tid och plats.

Utlämningen är ingen marknad och ingen handel sker där. Vill man köpa något måste man ha gjort sin beställning i Facebookgruppen.

Visa merVisa mindre

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt