Premiär för Stockholms nya stombusslinje

Nu på söndag är det premiär för nya stombusslinje 6 som ska gå mellan Norra Djurgårdsstaden och Hagastaden. Stockholms första nya stomlinje på över 10 år. Vi var med på en smygtur.

  • Publicerad 17:34, 6 dec 2017

Busschauffören Emre Tuncay står beredd på Odenplan, redo att köra trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) med flera till Norra Djurgårdsstaden inför ett samlat pressuppbåd. Han har tidigare kört 73:an som har samma rutt som den kommande busslinjen.

– Jag tror att det kommer bli jättebra med linje 6. Det brukar vara trångt på 73:an i rusningstid, säger Emre Tuncay.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På söndag är det alltså riktig premiär för nya stombusslinje 6 som kommer att ha betydligt högre turtäthet än 73:an. Karolinska institutet och Ropsten blir ändhållplatser.

– Det blir en historisk dag. Jag och Daniel Helldén började prata om detta för två år sedan. Det var över ett decennium sedan stockholmarna fick en ny stombusslinje, säger Kristoffer Tamsons (M) och berättar att nio nya blå bussar har köpts in.

– Från stadens sida ser vi till att fortsätta öka framkomligheten för bussarna genom separata busskörfält så att de slipper biltrafiken, säger Daniel Helldén (MP).

Linje 6 ersätter linje 73, på samma sätt som linje 2 en gång i tiden ersatte 46:an.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Busschauffören Emre Tuncay kör nya stombusslinje 6.

Fakta om linje 6

Vad innebär stombusslinje? Hög turtäthet, stor passagerarkapacitet, längre avstånd mellan hållplatser, prioriretad i trafiken och eget busskörfält.

Linje 6 ersätter?
73:an

Skillnad mot idag?
Högre turtäthet, större bussar, bättre kapacitet, förtur vid trafiksignaler. Och ny färg (blå) på bussarna längs sträckan.

Hur ofta går linje 6?
Turtätheten blir likadan som övriga blåbussar, det vill säga mycket hög turtäthet under rusning.

Varför linje 6 och inte linje 5?
Nummer 5 är redan inritad och planerad. Kan bli verklighet i framtiden och kommer då att ersätta buss 50 (Hornsberg – Stora Lappkärrsberget).

När börjar linje 6 att gå?
Nu på söndag, 10 december.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-dilemma bakom avstängd rulltrappa

Nyheter Udda förklaringen till fadäsen vid Gullmarsplan Resenärer har hört av sig om "rulltrappan som alltid är avstängd" vid bussterminalen i Gullmarsplan.tisdag 23/10 6:50

Paradise Hotel festar vidare i lya i Stockholm

Nyheter Så säger grannarna Nu festar deltagarna i Paradise Hotel vidare på Hagagatan 54 i Vasastan.måndag 22/10 21:50