Premiär i dag - nytt fik och butik på historisk gård i Vallentuna

Ägarna av Lingsbergs säteri i Vallentuna har renoverat ett gammalt stall och öppnar nu upp gården för besökare.

  • Publicerad 16:19, 26 maj 2017

2009 köpte Inger Pahlén och hennes man Lingsbergs säteri, som ligger längs Lingsbergsvägen mellan centrala Vallentuna och Seneby. Efter att ha renoverat stora delar av gården har de nu öppnat en butik med en kafédel på gården.

– Det här har växt fram hos mig. Jag tycker om det här, det är lite konstnärligt och jag gillar inredning och kläder, säger Inger Pahlén.

– Sedan blir det en kafédel också, för det är trevligt och så har man i Europa också. Det lockar folk och man kanske hittar något när man ändå är här.

Inger slog upp dörrarna i dag, fredag, och i helgen är det alltså perimärhelg.

– Vi får se hur det blir, men jag hoppas att det ska sprida sig. Förhoppningsvis hittar även Täby- och Danderydsbor hit, man kan ju åka långt för att fika, säger hon.

– Jag tror att folk mår väldigt bra av att komma ut så här på landet, då blir man väldigt glad. Det blir lite som en gårdsbutik, även om vi inte har några egna produkter.

Gården, vars nuvarande mangårdsbyggnad uppfördes under 1700-talets senare hälft, har lång historia bakom sig. Den ägdes från sent 1750-tal av familjen Anckarström, där Jacob Johan Anckarström för eftervärlden är känd som kung Gustav III:s mördare.

Butiken och kaféet ligger i en gammal byggnad på gården, som tidigare varit stall.

– Här var det en meter fårskit som låg i hela lokalen. Allt var ruttet så vi har helrenoverat här, säger Inger.

Öppettider:

Torsdag, fredag, lördag och söndag.

12-16 på helgdagar och 12.30-19 på vardagar.

Stockholm Direkt