REDO. Teater SAT är laddade inför årets nyårsrevy. Foto: Jonny Andersson

Premiär på nyår för revy om insektshotell och vänsterprassel

Teater SAT premiärspelar årets nyårsrevy på nyårsafton och lokalpolitikerna får en liten släng av sleven, trots att revygänget ser politiken som "gränslös" och företrädarna "okända för invånarna".

  • Publicerad 15:46, 20 dec 2019

Lokala revyensembler har för vana att göra sketcher om politiska beslut och företeelser under gångna året. På Bristol blir det sparsamt med skämskuddar rörande debacle i Solnas och Sundbybergs stadshus.

– De lokala politikerna är okända för invånarna, säger Conny Schröder som närmar sig sin 20:e nyårsrevy. Dessutom känns politiken allt mer urvattnad och gränslös, så vi har i huvudsak skrivit sketcher utifrån allmänna tillståndet i Sverige.

– Och Trump slinker alltid med, säger Maria Sahl som producerar revyn.

Kjell Sköld har regisserat sketcherna och sångpedagogen Martina Hägglund styrt upp sång och dans. De åtta skådespelarna, fyra herrar och fyra damer, stöttas av en orkester på tre fyra personer.

Röntgen via smartphone

På menyn finns bland annat vårt vurmande om insekter i allt populärare insektshotell. Och smartphones blir allt smartare, men hur klarar sig en person som är skeptisk när hon ringer webbdoktorn som påstår att han har en Xray-app i mobilen? Och hur enkelt är det egentligen att deklarera med sin smartphone?

Svenska Akademien kan det fortsatt skojas om och Teater SAT har kastat in några ledamöter i en modern tolkning att Skattkammarön – klassisk sketch från 1960-talet.

Tillbaka efter uppehåll

2018 satte Teater SAT senast upp en nyårsrevy, då i Folkets hus. I fjol fick gruppen inte till skrivandet, nu återkommer de på Bristol och kör varje helg under januari. Dock hänger fyra av elva spelningar i luften. Dessa blir i värsta fall flyttade till annan lokal.

– Vi hoppas på en lösning, säger Maria Sahl.

Något som slår än är att ungdomar och unga vuxna saknas i gruppen.

– Så är det tyvärr. Få ungdomar vet vad revy är, säger Conny Schröder.

Maria Sahl korrigerar med att de finns i "egna barn- och ungdomsgrupper" inom Teater SAT.

– Vi skulle vilja få in yngre medlemmar, säger scenmästaren Laila Hanqvist, vars uppgift är att hålla ordning på teatergruppen och publiken.

– Jag är väldigt nöjd med nyårsrevyn, vi har några riktiga guldkorn, tillägger Maria Sahl.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sofia Reideborn blir ungdomsansvarig i SIK

Nyheter Under sommaren lämnade hockeymålvakten Sofia Reideborn sin klubb, SDE, under uppmärksammade former. Nu är hon tillbaka – som ungdomsansvarig i Sundbybergs IK.onsdag 12/8 11:52

AIK rustar för allsvenskan

Nyheter Satsar på gemensamt säsongskort AIK har dam- och herrlag i allsvenskan i vinter och erbjuder handbollsintresserade dubbelt årskort. Klubben har även värvat starkt.tisdag 11/8 12:06

Skottlossning i flerfamiljshus

Nyheter Sköt genom lägenhetsdörr - ingen skadad Natten till tisdag avlossades skott mot en lägenhetsdörr i Hallonbergen. Ingen person har enligt polisen skadats vid händelsen.tisdag 11/8 8:43
Stockholm Direkt