Premiärdags i parken

Snart är det dags! När Teater SAT sätter upp sin årliga familjeföreställning, är det Astrid Lindgrens klassiker ”Rasmus på luffen” som spelas. Det är en mycket förväntansfull och fokuserad ensemble som nu repeterar intensivt för att allt ska vara perfekt inför premiären den 12 augusti.

  • Publicerad 11:30, 8 aug 2017

Det är en
väldigt rolig uppsättning att spela.

Vi i Sundbyberg besökte en av de sista repetitionerna vid Toppstugan i Sundbyberg.

– Scenerna sitter var för sig nu, så nu gäller det bara att få ihop allting, säger Maria Karpathakis, som tillsammans med Johan Asplund regisserar föreställningen.   

Utomhuspjäsen på Augustendalsteatern har blivit något av en sommartradition i Solna, och i år är det är ett stort gäng som utgör ensemblen. Runt 20 skådespelare kommer att befinna sig på scenen och utöver det finns en hel del människor som jobbar runt omkring.

Rollen som Paradis-Oskar spelas av Jonas Granström, en veteran inom skådespelarbranschen. Från 1971 jobbade han på teater Bristol i Sundbyberg, ända fram till pensionen för några år sedan. Suget efter att spela teater fanns dock kvar, och när han såg att Rasmus på luffen skulle sättas upp nappade han direkt.

– Det är en väldigt rolig uppsättning att spela, Astrid Lindgren är ju helt fantastisk. Och eftersom att föreställningarna kommer vara utomhus blir det en extra mysigt stämning, säger han.

Rollen som Rasmus spelas av Teodor Häger, snart 14 år. Han är redan rutinerad i branschen; i fjolårets uppsättning av LasseMajas Detektivbyrå spelade han en av huvudrollerna, och året dessförinnan var han Emil när ”Emil i Lönneberga” sattes upp. Förutom det tar han lektioner på Calle Flygares Teaterskola, och hans erfarenhet har börjat märkas:

– Jag lärde mig hela manus i bilen på vägen hem från Göteborg, skrattar han.

Det må skilja drygt ett halvt sekel i ålder mellan Teodor Häger och Jonas Granström, men den tajta dynamiken dem emellan går inte att ta miste på. När de repeterar scenen då Paradis-Oskar lämnar Rasmus för att själv luffa vidare, är det många i ensemblen som inte kan hålla tårarna tillbaka. En stunds tystnad följer när scenen avslutas – och sedan en rad applåder, som vittnar om att publiken på årets
föreställningar kan vänta sig en riktig succé.

Teater SAT ger dessutom nio föreställningar av skärgårdsfarsen ”Halta Lena och vindöga Per”. Spelplats för båda pjäserna är Augustendalsteatern vid Huvudsta strand. Biljetter säljs på biljettmonster.se.

mer Teater SAT

Teater SAT är en ideell förening som både producerar och arrangerar kulturevenemang.

Föreningen bildades 1989 och är sedan 2002 medlem i Riksteatern.

Teatern bedriver verksamhet i både Solna och Sundbyberg.

Varje sommar ger Teater SAT utomhusföreställningar vid Huvudsta strand under namnet Augustendalsteatern.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Inkomstkrav för seniorer försvinner

Nyheter "Du kan ha en stabil ekonomi som inte visar sig i årsinkomsten" Den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten avskaffar inkomstkravet för seniorlägenheter och trygghetsboende.torsdag 13/12 1:15

Mötesplatsen i Bagartorp klar

Nyheter Utegym, lekplats, picknickbord och odlingslådor. Nu är den tillfälliga mötesplatsen i Bagartorp klar att använda. Men det mesta på området vid den rivna Bagartorpsskolan handlar om aktiviteter som kanske utnyttjas mest under sommarhalvåret.onsdag 12/12 9:24

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50