Norrtulls SK tränar fotboll på Bellevue bollplan. Foto: Sacharias Källdén

Pressade klubbar tar ansvar för integrationen

KFUM:s A-lag i basket lägger ner på grund av hallbrist. Och Norrtulls SK larmade för en tid sedan om att bristen på fotbollsplaner är akut. Det stoppar inte de båda klubbarna från att ta samhällsansvar och erbjuda träning för nyanlända Norrmalmsbor.

  • Publicerad 14:33, 22 feb 2018

KFUM Central har nyligen tecknat ett treårsavtal med Norrmalms stadsdelsförvaltningen där målet är att aktivera de 90 familjer med cirka 200 nyanlända barn som bor på flyktingboendet Vasen. Konkret handlar det om att stadsdelen ger föreningen medel att anställa en projektledare som till en början ska utreda behovet.

– Det här är en målgrupp som är svår att nå, och vi vet att idrotts- och föreningsverksamhet främjar integration. Vi har märkt att intresset är stort från nyanlända, genom de dagläger, bokklubbar och läxhjälp vi redan har, säger Corinna Björk, kommunikationsansvarig på KFUM Central.

Känd basketklubb lägger ner sina elitlag

KFUM Central bedriver bland annat basket och gymnastik, men även läger och körsång. Det tror Corinna Björk kan underlätta för fler att komma in i föreningslivet. Och de vill även samarbeta med andra föreningar i stadsdelen.

– Vi välkomnar alla, gärna hela familjerna, även föräldrarna kan spela basket eller sjunga.

Rekryteringen av projektledare pågår just nu och i april ska personen vara på plats.

NSK redan igång

En annan förening i stadsdelen som redan är igång med sitt bidrag till integrationsarbetet är Norrtulls SK. När tidningen besöker en fotbollsträning är det flera nyanlända killar med och spelar.

– Jag har inte tränat fotboll innan, men jag kommer bli bra!, säger Abodi när vi stoppar honom mitt i det kylslagna passet.

Klubbens larm – planerna för få

Johan Brodin, kanslichef på Norrtulls SK, är stolt över klubbens verksamhet där barn och ungdomar erbjuds fotboll, innebandy, pingis och handboll.

– Vi har tidigare öppnat vår verksamhet för nyanlända, då har det primärt varit de själva som hittat till oss. När vi 2017 fick veta att så många barn och ungdomar kommit och skulle komma till Norrmalm så mobiliserade vi oss snabbt för att på ett mer organiserat sätt kunna jobba för att alla som vill ska kunna få idrotta, säger han.

Har nått fram

Nu tycker han att klubben har kommit en bra bit på väg.

– Under 2018 har vi varit väldigt aktiva med att sprida ordet genom flyers och informationsträffar och vi har träffat oerhört många familjer. Hittills har 35 av cirka 90 nyanlända barn som för närvarande bor här och i rätt ålder hittat till vår regelbundna verksamhet, säger Johan Brodin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hötorget utrymdes efter rökutveckling

Nyheter Trafiken åter igång på gröna Hela Hötorgets tunnelbanestation utrymdes sedan rök upptäckts på ett tunnelbanetåg, skriver Dagens Nyheter. Vid 17:50-tiden var trafiken åter igång.måndag 18/6 17:51