Premiär. Mariette Kristenson och Maria Isaksson på Reitan Convenience Sweden visar den nya butiksdelen. Foto: Pressbild

Pressbyrån öppnar obemannad butik

Pressbyrån ska satsa på obemannade butiker framöver. Idag öppnas det första minibutiken på Kungsholmen.

  • Publicerad 09:21, 11 jun 2020

Det är i den befintliga butiken på Strandbergsgatan som den nya obemannade delen ”Pressbyrån Go” testas för första gången. Idag, torsdag, är det premiär.

Men tanken är att rulla ut konceptet på bred front senare på allt ifrån kontor, tågstationer och på längre sikt även som fristående butiker ute på gatorna, enligt företaget.

Hur det går till? Besökarna måste ladda ner en app, registrera ett betalkort, och sedan loggar man in med sitt bank-id i butiken. Väl inne plockar man bara de varor man vill ha, utan att scanna. Viktsensorer på hyllorna och kameror ser till att vororna hamnar i ens virtuella kundkorg. Sedan dras summan när man checkar ut.

- Vi gör det för att vi ska bli mer tillgängliga för våra kunder, för att de ska få en så enkel shoppingupplevelse som möjligt, och för att vi ska kunna etablera oss på fler platser, säger MariaIsaksson, affärsutvecklingschef på Reitan Convenience Sweden som äger Pressbyrån.

Hur ser ni på stöldrisken?

- I och med att man loggar in med sitt bank-id, en kamera som följer din position och viktsensorer som känner av när man tar en produkt från en hylla, så anser vi att detta är en säker lösning.