Mer ös. Årets pride blåser på med minst 10 000 extra skallar i paraden. Foto: Andreas Enbuske

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.

  • Publicerad 19:30, 17 jul 2018

1998, 2008, och nu 2018; för tredje gången så står huvudstaden värd för Euro Pride. Det gör att de 50 000 paradpeppare som besökte förra årets festival lär bli 10 000 fler – minst.

För den oinvigde kan kanske skillnaden mellan vanliga Pride och Euro Pride framstå som lite luddig. Emilia Wikström Melin, vice ordförande för Pride, förklarar:

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är som att söka OS, man lägger ett bud till den internationella organisationen som äger varumärket. Sedan röstar medlemmarna och korar ett värdland. Själva priden blir sedan med mer internationell fokus på arrangemangen. Och så kommer såklart mycket mer folk från andra länder, säger Wikström Melin.

Hon tror att Stockholm tog hem titeln då staden länge haft en av de största festivalerna i Europa, har koll och gjort bra festivaler förr, och att Sverige som land kommit långt i arbete med hbtq-rättigheter. Men ärkefienden Göteborg kan även ha haft ett finger med i spelet.

Skarpnäck firar Pride i en hel månad

Unikt för årets Euro Pride är nämligen att för första gången delar två städer på titeln: Stockholm ska samsas med West Pride i Göteborg.

– Ja, vi skickade in en gemensam ansökan. Så invigningen blir här i Stockholm och avslutningen blir i Göteborg.

Emilia Wikström Melin tycker att alla bör gå på konferensen om mänskliga rättigheter på Kulturhuset på fredagen den 3 augusti. Och själva paraden, såklart.

– Sedan brukar det alltid bli bra stämning i parken på schlagerkvällen. Sedan på sista kvällen ska Alcazar göra en speciell hbtq-show för att tacka alla sina fans. Det får man inte missa.

Skarpnäck firar Pride i en hel månad

Euro Pride 2018

I Stockholm festas det mellan den 27 juli och den 5 augusti. Platserna är Kulturhuset (Pride House), Östermalms IP (Pride Park). Paraden äger rum den 4 augusti.

Syskonfestivalen i Göteborg pågår mellan den 14 och den 19 augusti.