Pride smygstartar på Boulevardteatern

Vilka roller får kvinnor i musikaler, och varför? Den frågan ställs i Broadway Ladies som visas på Boulevardteatern den här helgen och nästa.

  • Publicerad 19:40, 16 jul 2015

Tvättlinor kors och tvärs över scenen och kvinnor i städrockar, och under rockarna skymtar svarta stayups. På fredag är det premiär för en ny musikalkonsert på Boulevardteatern, ”Broadway Ladies”. Budskapet är kvinnors stereotypa roller på scenen, att kvinnor ska göra nytta, inte ta sig tid till saker de känner för och vara till lags.

– Förenklat kan man säga att kvinnorna får oftast spela horor, våp eller oskulder. Det försöker vi förmedla på ett humoristiskt sätt, säger Annika Uppenberg, som spelar en av kvinnorna på scen.

Låtar från kända musikaler som bland annat ”9 to 5”, ”Purpurfärgen” och ”Matilda” vävs samman med frågor och fakta om kvinnors roller i musikaler genom tiderna och en diskussion förs på scenen och med publiken.

– Jag vill beskriva det här som nyskapad feministisk queerkonst, säger Adam Gardelin, konstnärlig ledare för föreställningen.  

En musikalkonsert är, till skillnad från en vanlig musikal, lösryckta nummer som hålls ihop av ett tema. Ensemblen består av sex kvinnliga solister och två musiker.

Smygstartar Pride

Föreställningen är startskottet på minifestivalen Pride at Boulevard som pågår hela nästa vecka med en rad programpunkter kvällstid. Det är fjärde året som Boulevardteatern smygstartar Pridefestivalen genom att ha en egen festival. I år blir det bland annat Stockholmsmästarinnan i Poetry slam och öppen scen för queera berättelser.

Broadway Ladies visas i nu på fredag den 17 juli och fredag-lördag nästa helg. Stora Pride pågår 27 juli till 1 augusti.

Pride at Boulevard

När: 17-25 juli kl 19.30

Var: Boulevardteatern, Götgatan 73

Hur: Biljetter köps på teatern en timme före varje föreställning.

Föreställningen Broadway Ladies visas 18, 24, 25 juli kl 19.30. Biljetter till det köps via www.ticnet.se.

Mer info på www.prideboulevard.se.