Pridebänken borta efter en vecka

I helgen har någon tagit Pride-bänken från Rissne torg. Kommunen har haft möte direkt på måndagsmorgonen för att se hur de ska gå vidare.

  • Publicerad 12:02, 11 sep 2017

Här har vi dessutom gjutit betongfundament som vi satt fast den i.

Drygt en vecka fick den stå orörd. Bänken med regnbågsfärger skruvades bort från Rissne torg under natten till söndagen.

Vad som hänt med bänken är ännu oklart.

Hos kommunen har ett möte hållits på måndagsmorgonen där bland annat säkerhetschefen Göran Forsström och Fredrik Härdén, chef för stadsmiljö- och serviceförvaltningen, deltagit.

– Det är jättetråkigt att den inte har fått stå i fred. Vi vill verkligen inget annat än att den ska dyka upp igen, säger Fredrik Härdén.

Till att börja med har kommunens personal letat i närområdet efter bänken, redan under söndagen.

– Vi kommer inte att bestämma exakt vad vi ska göra förrän vi vet om den är helt borta, säger Fredrik Härdén.

Hur pass lätt kan det ha varit att ta bänken?

– Det går väl om man har ordentliga verktyg. Du såg när vi lyfte dit den, att vi hade en lastbil. Det är ingen lätt bänk, säger han.

Att bänken har varit "i riskzonen" har kommunen varit medveten om. Men att någon skulle stjäla den förvånar Fredrik Härdén.

– Vi förankrar alla parkbänkar. Här har vi dessutom gjutit betongfundament som vi satt fast den i. Det är en av anledningarna till att det tagit tid, säger han.

Pridebänken installerades förra torsdagsförmiddagen och var då efterlängtad av många. Då en träbänk målad av sommarjobbande tjejer i Pridefärger förstördes i början av sommaren 2016, utlovades en mer oförstörbar bänk av kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M).

Till att börja med handlar det om en misstänkt stöld, enligt kommunpolisen Peter Saarman. Men utifrån att bänken har ett symbolvärde kan det bli tal om att även utreda händelsen som hatbrott.

– Antingen är det bara ett busstreck, att man valt den här bänken bara för att man vet att det får uppmärksamhet; då faller det ju lite grann. Eller så tycker någon att den inte hör hemma i Rissne, då blir motivet att man inte har acceptans. Men det måste gå att knyta det till händelsen, säger han.

Om polisen hittar bänken kan en teknisk undersökning genomföras. Men att ta fingeravtryck kan vara vanskligt då det handlar om en offentlig bänk.

– Eller så får vi vittnesuppgifter från någon som vill meddela oss, säger Peter Saarman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Man misshandlad i Hallonbergen

Nyheter En man misshandlades svårt i Hallonbergens centrum tidigt på lördagsmorgonen.lördag 23/6 12:55

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38