Folkfest. Prideparaden en sommar utan en global pandemi. Foto: Photographer Michael Folmer

Prideparaden 2020 ställs in – blir digital

Varje år sedan 1998 har Stockholm en vecka mitt i sommaren draperats med regnbågsflaggor och fyllts av ett dansande folkhav. Nu står det klart att årets pridetåg ställs in. Men det hindrar inte kampen för hbtq-personers rättigheter.

  • Publicerad 11:10, 29 apr 2020

Den 28 april meddelade arrangörerna av Stockholm Pride 2020 att årets pridetåg ställs in. Det är så klart coronaviruset och myndigheternas förbud mot stora folksamlingar som står i vägen.

Men arrangörerna tänker inte låta någon pandemi stå i vägen för kampen för hbtq-personers rättigheter. En digital festival under namnet Stockholm Pride Summer Stream kommer i stället anordnas den 31 juli till den 2 augusti, med allt från en digital prideparad och seminarier till uppträdanden av artister.

– Att ta ställning för alla människors lika värde är viktigare än någonsin i ett läge där människor inte haft möjlighet att träffa och stötta varandra, och många mötesplatser hållits stängda, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride, i ett uttalande.

Arrangörerna uppmanar också butiker, restauranger och Stockholms stad att "flagga och smycka staden så mycket det går i regnbågens färger".

Ny vinterfestival

Samtidigt presenterar arrangörerna en nyhet: I slutet av november kommer den nya festivalen Stockholm Winter Pride att arrangeras. Planen är (åtminstone än så länge) en fyra dagar lång festival från den 26 till den 29 november med aktiviteter både inomhus och utomhus.

– Vi har länge funderat på att lysa upp den mörka årstiden med ett vinter-event likt flera andra prideorganisationer i Norden och i år blir det äntligen verklighet, säger Vix Herjeryd, i uttalandet.