På besök. Författaren Anna Jörgensdotter. Foto: Sara Mac Key

Prisad författare till biblioteket

Anna Jörgensdotter är aktuell med sin bok "Solidärer" som utspelar sig i 1930-talets Sverige och inbördeskrigets Spanien. Den 18 november kommer hon till Enköpings bibliotek.

  • Publicerad 14:12, 2 nov 2018

Anna Jörgensdotter är född 1973 i Sandviken, men numera bosatt i Gävle. Hon debuterade 2002 med den uppmärksammade romanen "Pappa Pralin" och har sedan dess utgivit både prosa och poesi. Anna Jörgensdotter är också verksam som frilansskribent.

Kampen mot fascismen är framträdande i boken "Solidärer" men också kärleken.

För "Solidärer" har Anna Jörgensdotter tilldelats såväl Moa Martinson-priset, Tidningen Vi:s litteraturpris och Sara Lidman-priset samt Norrlands litteraturpris med följande motivering:

”Med behagligt växlande tempo, skilda perspektiv och väl grundat i trettiotalets politiska historia berättar Anna Jörgensdotter om arbetarstaden Gävle, den spanska revolutionen och om de spanienfrivilliga som reste söderut för att slåss på republikens sida under brinnande inbördeskrig. Solidärer är en roman om människor som bestämmer sig för att slåss för ett värdigare liv, men också en berättelse om tillfälligheter, kärlek, bristen på handlingsutrymme och maktlöshet inför sakernas tillstånd. I blickfånget finns Ingemar, Klara och Conxa, som inkarnationer av den kamp för bättre levnadsvillkor som bryter ut var än förtrycket uppstått, uppstår eller skall uppstå.”

Författarbesök

Anna Jörgensdotter berättar om "Solidärer"

Söndag 18 nov
Klockan 14.00

Plats: Biblioteket, Ågatan 29

Pris: Gratis

Arrangör: Fridegårdsällskapet och biblioteket

Författarbesöket är ett arrangemang under Nordisk biblioteksvecka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Örsundsbrobo får fängelse för smuggling

Nyheter En man i 25-årsåldern, boende i Örsundsbro, döms till tre års fängelse för narkotikasmuggling. Saken gäller två paket amfetamin som har skickats till mannen.måndag 19/11 16:25