Nekad. Här är den prisade torghandlaren Martin Martinov på Gösta Bohmans plats sommaren 2018. Foto: Sacharias Källdén

Prisad torghandlare på Östermalm stoppas

Två gånger har han utsetts till Årets torghandlare. Men efter 18 år tvingas Martin Martinov nu lämna sin plats vid Karlaplan.

  • Publicerad 18:17, 20 maj 2019

För den som ibland befinner sig på Gösta Bohmans plats vid Karlaplan är frukt- och blomsterhandlaren Martin Martinov ett välbekant ansikte. Både 2012 och 2015 utsågs han till Årets torghandlare av fastighetskontoret och han är sedan länge ett uppskattat inslag i stadsbilden.

Men sedan några veckor tillbaka är han inte längre kvar på platsen.

– Varje år skrivs ett nytt kontrakt och i år har jag inte fått tillstånd att vara där. Massor av kunder ringer men jag kan inte säga någonting om när jag är tillbaka. Nu inväntar jag besked från förvaltningsdomstolen, säger Martin Martinov som anser sig felaktigt behandlad av fastighetskontoret och därför har överklagat ärendet.

Hans nya kiosk tvingades bort från Karlaplan

Redan förra sommaren uppstod en konflikt då Martinov byggde en kiosk på platsen. Han fick ett tvåårigt tillfälligt bygglov från stadsbyggnadskontoret men fastighetskontoret sa nej och den populäre torghandlaren tvingades snart riva byggnaden igen.

Anledningen till att Martinov inte fått ett nytt tillstånd är att han, enligt fastighetskontoret, vid upprepade gånger brutit mot de ordningsföreskrifter som gäller för torghandeln. Det handlar bland annat om nämnda byggnad. "Om man har tillstånd för att bedriva torghandel så har man inte rätt att ställa upp en byggnad på platsen", skriver fastighetskontorets kommunikationschef Linda Laine i ett mejl.

Martinov själv säger att han vill tillbaka till torget och hoppas på ett snabbt och positivt beslut från förvaltningsrätten.

Vad gör du om dagarna nu när du inte får stå på torget?

– Ingenting. Jag är hemma. Jag kan inte jobba utan tillståndet.

Favorit i repris - Martin blev årets torghandlare igen