Skillnader. På vissa håll i Stockholms län har priserna nästan dubblats de senaste fem åren. Foto: Mostphotos

Prisutvecklingen på länets fritidshus skiljer ordentligt

Fritidshuspriserna i Stockholms län har ökat med 27 procent de senaste fem åren. Men för Ekerös del ser läget helt annorlunda ut.

  • Publicerad 11:56, 1 apr 2019

Genomsnittspriset för ett fritidshus i Stockholms län är i dag 2 639 193 kronor, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som Fastighetsbyrån tagit fram.

Men det råder stora skillnader mellan kommunerna. I Haninge har priserna exempelvis stigit med 96 procent på fem år och ytterligare några andra kommuner i Stockholms län har haft en prisutveckling med en drygt 50-procentig ökning.

Till dessa kommuner kan inte Ekerö räknas in. Där har priserna i stället sjunkit med 14 procent, enligt statistiken.

– Hög standard och sjönära lägen är fortsatt mest attraktivt. Köparna är bekväma och vill ha året-runt-standard, utrymme för gäster och ofta en viss stil och design. Och trenden att omvandla fritidshus till permanentboende håller i sig, säger Lasse Tapper, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Få lokala försäljningar

Mäklarringens ägare, Helene Dahlbäck, känner att det är för få försäljningar i Ekerö för att dra några större växlar av statistiken.

– De flesta taxerade fritidshusen i Ekerö bebos permanent, säger hon.

Hon ser dock att det kan finnas vissa orsaker bakom skillnaderna i länet.

– Haninge har väldigt många områden där det dras in kommunalt vatten och avlopp. Tidigare klassiska sommarstugeområden blir mer permanentområden. Det trycker upp priserna, säger hon.

Helene Dahlbäck ser även att fritidshuspriserna följer utvecklingen av villapriser på Mälaröarna. Där har det varit ett visst prisfall jämfört med för några år sedan.  

– Det är ungefär det villorna i vissa prisklasser har tappat här, säger hon.

Här steg priserna mest

Prisutveckling i Stockholms läns kommuner senaste fem åren

Haninge + 96 %

Österåker + 56 %

Värmdö + 55 %

Norrtälje + 45 %

Vaxholm + 43 %

(Ekerö - 14 %)

Källa: Fastighetsbyrån

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02

Ny aktör ska ansvara för väghållning i kommunen

Nyheter En ny entreprenör kommer nu att sköta om Mälaröarnas vägar. I höst tar Svevia över ansvaret de kommande åren.torsdag 18/4 6:30

Hon vill se vändpunkt i EU:s klimatpolitik

Nyheter Partiet vändpunkt vill vara just en vändpunkt för klimatpolitiken. Nu siktar Kerstin Annadotter i Kungsberga på EU-parlamentet.torsdag 18/4 1:15