Skillnader. På vissa håll i Stockholms län har priserna nästan dubblats de senaste fem åren. Foto: Mostphotos

Prisutvecklingen på länets fritidshus skiljer ordentligt

Fritidshuspriserna i Stockholms län har ökat med 27 procent de senaste fem åren. Men för Ekerös del ser läget helt annorlunda ut.

  • Publicerad 11:56, 1 apr 2019

Genomsnittspriset för ett fritidshus i Stockholms län är i dag 2 639 193 kronor, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som Fastighetsbyrån tagit fram.

Men det råder stora skillnader mellan kommunerna. I Haninge har priserna exempelvis stigit med 96 procent på fem år och ytterligare några andra kommuner i Stockholms län har haft en prisutveckling med en drygt 50-procentig ökning.

Till dessa kommuner kan inte Ekerö räknas in. Där har priserna i stället sjunkit med 14 procent, enligt statistiken.

– Hög standard och sjönära lägen är fortsatt mest attraktivt. Köparna är bekväma och vill ha året-runt-standard, utrymme för gäster och ofta en viss stil och design. Och trenden att omvandla fritidshus till permanentboende håller i sig, säger Lasse Tapper, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Få lokala försäljningar

Mäklarringens ägare, Helene Dahlbäck, känner att det är för få försäljningar i Ekerö för att dra några större växlar av statistiken.

– De flesta taxerade fritidshusen i Ekerö bebos permanent, säger hon.

Hon ser dock att det kan finnas vissa orsaker bakom skillnaderna i länet.

– Haninge har väldigt många områden där det dras in kommunalt vatten och avlopp. Tidigare klassiska sommarstugeområden blir mer permanentområden. Det trycker upp priserna, säger hon.

Helene Dahlbäck ser även att fritidshuspriserna följer utvecklingen av villapriser på Mälaröarna. Där har det varit ett visst prisfall jämfört med för några år sedan.  

– Det är ungefär det villorna i vissa prisklasser har tappat här, säger hon.

Här steg priserna mest

Prisutveckling i Stockholms läns kommuner senaste fem åren

Haninge + 96 %

Österåker + 56 %

Värmdö + 55 %

Norrtälje + 45 %

Vaxholm + 43 %

(Ekerö - 14 %)

Källa: Fastighetsbyrån

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15