Det går allt trögare för lägenhetsförsäljningarna i Stockholm. Både bud och budgivare minskar samtidigt som fler objekt än tidigare dras tillbaka från marknaden. Foto: Mostphotos

Prisvändning på Stockholms bostadsmarknad

Både antalet bud och budgivningar på bostäder i Stockholm ligger på den lägsta nivån sedan 2013. Samtidigt har antalet prissänkta lägenheter ökat. Det visar en färsk sammanställning av Booli.se.

  • Publicerad 09:21, 27 sep 2017

Det har hittills varit en skakig höst på Stockholms bostadsmarknad.

På många håll har det vittnats om att det har blivit allt svårare att sälja och flera experter har flaggat för att en rejäl inbromsning av priserna kan ha börjat.

Nu presenterar bostadssajten Booli.se en sammanställning som visar att antalet bud och budgivningar i Stockholm är på den lägsta nivån sedan 2013.

– Det här är egentligen en ganska välkommen utveckling. Att bostadsaffärer ska ha hetsiga budgivningar bidrar inte till en sund bostadsmarknad, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Forskaren: Därför pekar allt mot en bostadskrasch

Fler tvingas sänka priset

Enligt sammanställningen gäller inbromsningen i hela riket. Men det är i Stockholm signalerna är som tydligast.

I Stockholm har också antalet prissänkta lägenheter dubblerats. Mellan augusti och september 2015 var två procent av annonserna prissänkta, i år är siffran uppe i 4, 9 procent för samma perioden, enligt undersökningen.

Samtidigt dras fler objekt än tidigare tillbaka helt från marknaden då de inte blivit sålda.

– Det här kan förklaras med hjälp av den psykologiska faktorn. Säljare är väldigt snabba att följa med när priserna går uppåt, och köpare är snabba att följa med nedåt. De här siffrorna visar att säljarna nu har insett att de behöver sänka sina prisförväntningar något, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB i en kommentar.

"Trygghet att veta att du inte betalar för mycket"

Enligt Matilda Adelborg är budgivningen ett av de viktigaste instrumenten för att bedöma det verkliga priset på en bostad. Att de nu minskar visar svart på vitt att både förväntningar och betalningsvilja har ändrats.

– Som köpare är det en trygghet att veta att du inte betalar för mycket. För säljare är det samma sak fast tvärtom – tack vare budgivningen vet du att du inte fått för lite betalt för din bostad. Vi mäter budgivningar för att ta tempen på marknaden, säger Matilda Adelborg.

Andel prissänkta i procent

2015 - 2,0%

2016 - 3,7%

2017 - 4,9%

Mätningen gjordes den 28 augusti varje år.

Antal budgivare (medeltal)

2015 - 4,1

2016 - 3,7

2017 - 3,2

Mätningen gjordes den 28 augusti varje år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.