Privat aktör tar över Bergshamraskolan

Raoul Wallenberskolan (RWS) tar över driften av Bergshamraskolan. Solna stad ställer sig positiv till förslaget. Inom kort lämnas en ansökan in till Skolinspektionen.

  • Publicerad 12:38, 9 jan 2017

Den privata skolkoncernen RWS bygger redan en ny skola i Jävastaden och nu erbjuder man sig alltså att även driva Bergshamraskolan. Tanken är att RWS ska hyra skolfastigheten av Solna stad.

– Vi fick erbjudandet under hösten och vi är positiva. RWS har ett bra koncept och en bra utvecklingsidé för skolan, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn– och utbildningsnämnden och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Även Bergshamrapartiets Monica Norrman, ersättare i fullmäktige och partiets talesperson i skolfrågor, är positiv till förslaget.

– RWS har ambitionen att profilera skolan mot idrott, hälsa och naturvetenskap och att utnyttja närheten till de akademiska institutionerna KTH, KI och Stockholms universitet. Och precis som Bergshamrapartiet vill RWS att skolan ska var ett nav i hela området, säger hon.

Bergshamraskolan har under de senaste åren kämpat mot ett sviktande elevunderlag, framför allt på högstadiet.

– Det är en kanonbra skola, men kostymen är fortfarande lite för stor. Vi vill lyfta Bergshamraskolan nu och tror att en mindre koncern som RWS har lättare att få saker i rullning. När en skola hamnar i nedåtgående spinn krävs det ofta en omstart för att sätta stopp, säger Marianne Damström Gereben.

Bergshamraskolan redovisar bra betygsresultat och har genomgått en omfattande digitalisering.  Dessutom är aulan renoverad. Förhoppningen är att Bergshamraskolan med en ny huvudman ska locka elever även från andra norrkommuner.

Bergshamraskolans rektor Curt Ohlsson fick information om vad var på gång när han kom till jobbet på måndagsmorgonen.

– Jag har inte hunnit fundera så mycket. Först måste vi se vad RWS har att erbjuda men det kan säkert bli bra. Det finns många framgångsrika friskolor.

– Det viktigaste är att eleverna kan känna trygghet inför framtiden. Personalgruppen är väldigt bra och den vill vi behålla. Det här är en positiv skola. Vårt enda problem är ett dåligt elevunderlag i vissa årskullar, säger Curt Ohlsson.

Det är RWS som skickar in en ansökan till Skolinspektionen, men kommunstyrelsen kommer vid sitt nästa sammanträde den 16 januari ställa sig positiv till ansökan.

Ett besked från Skolinspektionen kommer troligtvis efter sommaren. Är beskedet positiv tar RWS över driften av Bergshamraskolan från höstterminen 2018.

Personalen på Bergshamraskolan informerades skriftligt under måndagen. Ett möte med personalen ska hållas under tisdagen.

Informationsmöten för föräldrar kommer att hållas den 12 och 18 januari

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Nu är den giftiga björnlokan här

Nyheter Kommunen vill ha tips från Solnaborna Sommaren är på ingång vilket innebär en del objudna gäster. En av dem är den giftiga växten björnloka som breder ut sig över Solna.måndag 28/5 10:56