Ny regi. Magdalenagårdens vård- och omsorgsboende ska drivas i kommunal regi framöver. Foto: Karin Nilsson / Sisab

Privat äldreboende tas över av kommunen

Ett äldreboende vid Mariatorget som drivs av Vardaga återtas i kommunal regi. Ett beslut som får alliansen på Söder att se rött: “Görs av rent ideologiska skäl”.

  • Publicerad 11:40, 5 feb 2018

Det är avtalet för Magdalenagårdens vård- och omsorgsboende, som nu drivs av Vardaga, som löper ut nästa år. Då kommer boendet på Timmmermansgatan med 66 platser att tas över av kommunen.

M: "Kraftig kommunaliseringen"

Christoffer Järkeborn (M), vice ordförande Södermalms stadsdelsnämnd, är starkt kritisk och anser inte att det finns skäl för staden att att ta över boendet. Förra året svarade 81 procent av de äldre på Magdalenagården att de var nöjda med boendet och 91 procent tyckte att de blev väl bemötta av personalen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Även när jag var ordförande i stadsdelsnämnden valde vi att ibland avsluta avtal. Det gjorde vi när verksamheter inte levde upp till kraven men här fungerar boendet väl. Vi anser att det görs av rent ideologiska skäl och är oroade för att vi nu ser en kraftig kommunaliseringen i hela staden, säger Christoffer Järkeborn (M).

Få kommunala boenden på Söder

Men kritiken slås ner av nämndens ordförande Anders Göransson (S), som understryker att Magdalenagården bara är ett av fem äldreboenden som den rödgrönrosa majoriteten valt att ta över i egen regi under mandatperioden. De andra fyra boendena vars avtal gått ut har upphandlats igen och drivs av privata aktörer.

Idag är bara tre av 16 äldreboende på Söder kommunala. Med Magdalenagården blir det fyra.

– Vi vill inte ha hastiga kast i politiken och tycker inte att det här beslutet är så dramatiskt, men vi tror att äldre på Södermalm vinner på att vi har en bra och stark verksamhet i egen regi. Vi vill förstärka den, säger Anders Göransson (S).

Ett beslut om Magdalenagården fattas slutligen av äldrenämnden men har redan klubbats av Södermalms stadsdelsnämnd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.