Snart ska Botkyrkas äldre få välja privata aktörer i hemtjänsten.

Privat hemtjänst kan införas nästa år

Äldre ska få välja hemtjänst från privata utförare redan under den första delen av mandatperioden. Det säger Tuva Lund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Men M motsatte sig beslutet.

  • Publicerad 13:05, 31 okt 2018

Botkyrkas äldre kan idag bara få hemtjänst av kommunen. Men i veckan kom beskedet att det nya rödgrönblå styret i Botkyrka öppnar upp för privata aktörer i hemtjänsten. Nu tillsätts en arbetsgrupp bestående av den nya mittenkoalitionen som ska ta fram en så kallad "Botkyrkamodell".

– Vi satte igång en självbestämmandemodell för de äldre i våras där man nu får välja vård- och omsorgsboende och har rätt till hemtjänst om man är över 75 år. Det här är en naturlig följd i det arbetet, säger Tuva Lund (S), som ska leda arbetsgruppen.

Frågan om privata aktörer i hemtjänsten har varit en långdragen politisk stridsfråga mellan de borgerliga och det tidigare rödgröna styret.

Tidigare har ni inte velat att öppna upp för privata aktörer i hemtjänsten, har ni ändrat er nu?

– Jag delar inte bilden att vi ändrat oss. Vi har haft privata utförare tidigare i hemtjänsten genom LOU-upphandlingar. Jag har aldrig varit emot privata utförare i hemtjänsten och senast 2016 försökte kommunen upphandla hemtjänst på finska, säger Tuva Lund (S).

Samtliga borgerliga partier gick till val på att inför LOV, lagen om valfrihetssystem, i äldreomsorgen. Lars Johansson, gruppledare för Liberalerna, tycker att veckans besked är viktigt.

– Det är historiskt. Det är viktigt för oss att de krav vi har tagit med oss från valrörelsen också blir verklighet, säger han.

Ska ha viss kontroll

Men exakt hur de äldre ska få välja sin hemtjänst, att det just blir LOV som införs, är inte bestämt. Senast i våras när MP öppnade för LOV sa S nej.

I ärendet till Kommunstyrelsen står det: "Fokus ska vara på just att skapa mer valmöjligheter, samtidigt som kvaliteten säkras, att kommunens skattepengar används effektivt samt att kommunen behåller viss kontroll för att kunna säkra att omsorg sker efter behov och sker på rätt sätt."

– Vi vill helst att det blir LOV, men det viktigaste är att äldre får fler aktörer att välja på. Får man välja själv kan man få det som passar en bäst, kanske få en särskild inriktning, tror Lars Johansson (L).

Kan införas 2019

Arbetsgruppen ska presentera ett förslag i mars 2019 och enligt Tuva Lund kan reformen införas under 2019 eller 2020.

M anser att även oppositionspartier borde ingått i gruppen och yrkade avslag på beslutet. Istället vill man att LOV införs vid årsskiftet.

V skriver i ett pressmeddelande att risken är att skattemedel hamnar i fickorna på riskkapitalister i stället för inom den verksamhet man säger sig vilja stärka.

Nu får alla över 75 år rätt till hemtjänst

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.