Framtiden löst? Den grönblå majoriteten vill undersöka om privata aktörer kan bygga de nödvändiga nya ishallarna i Sätra – och i samma veva bygga bostäder. Foto: Claudio Britos

Privata aktörer kan bygga nya Sätra ishall

I onsdags presenterade den grönblå majoriteten sitt budgetförslag för 2020. En av punkterna är att Sätra ishall, vars framtid varit osäker, kan rustas upp – av privata aktörer.

  • Publicerad 10:43, 11 okt 2019

Sätra ishall är i stort behov av upprustning. Tanken har varit att den ska ersättas av två helt nya ishallar, men eftersom finansiering saknats har planerna sedan ett tag tillbaka legat på is och framtiden för hallen har varit osäker.

Men när den grönblå majoriteten i onsdags presenterade sitt budgetförslag finns en nytändning för planerna med.

– Vi ser att vi ligger efter i idrottsinvesteringar och att det är viktigt att bygga ikapp det behov vi har. Och där vill vi utreda Sätra ishall som ett pilotprojekt – vi vill se om det finns en möjlighet för privata aktörer att få ihop projektet så att det faktiskt kan bli byggt, säger Jonas Naddebo (C), idrottsborgarråd.

Kommunen sköter driften

Pilotprojektet går ut på att man vill testa ”tredimensionell fastighetsbildning”, det vill säga att man i samma veva som man bygger nya ishallar också kan bygga till exempel bostäder eller kontor på platsen.

– Det handlar dels om att få ekonomi i projektet, men också för att inte driftskostnaderna ska dra iväg. Det är kommunen som kommer stå för driften av anläggningen och då vill vi få ut så många idrottstimmar som möjligt ur vår driftbudget, säger Naddebo.

Att låta privata aktörer stå för upprustningar av idrottshallar är något staden även utreder när det gäller bygget av en ny simhall i Västertorp. Enligt Jonas Naddebo är intresset stort bland byggföretagen.

Ser du några risker med att lägga det här i händerna på privata aktörer? Vad händer om de till exempel inte vill ha hockey där, utan något annat?

– Det har varit så stort intresse för det här att vi har behövt inrätta en central funktion på stadsledningskontoret för att ta emot alla idéer och förslag. De idéer vi går vidare med är högst reella och aktörerna som är beredda på samarbeten är superseriösa. Vi kommer tydligt, redan från början, sätta begränsningar i avtalen och se till att det blir så mycket hockey, konståkning och annan istid som vi vill ha, säger han.

Jonas Naddebo, (C) kultur- och idrottsborgarråd.