Problem för exklusivt bostadsbygge med omskriven krog vid Mariatorget

Det gamla knäckebrödsbageriet på Södermalm skulle vara fyllt av 42 exklusiva bostadsrätter och "en av Stockholms mest spännande krogar", enligt White Guide. Det var för två år sedan. Men sedan dess har det gått trögt.

  • Publicerad 19:30, 19 dec 2019

42 bostadsrätter och en pergola på innergården. Det skulle byggherren Medvind tillsammans Möller & Partners ha färdigställt i projektet Bergmans Bageri på Högbergsgatan, ett stenkast från Mariatorgets t-baneuppgång, hösten 2018.

Fastigheten skulle också ha en ny restaurang. Den nya 250 kvadratmeter stora Plais skulle ha öppnat på bottenplan 2018, och omskrevs då som en av årets "mest spännande nya krogar" i såväl White Guide som Svenska Dagbladet.

Men det ambitiösa projektet, att förvandla den gamla brödfabrik som senast tjänade som skola, till moderna bostäder med ny restaurang och prunkande trädgård, har dragit ut på tiden. De första har inte börjat kunna flytta in i sina lägenheter förrän under sensommaren och i dag väntar fortfarande tre personer på att få tillträde.

"Uppskjutet inflyttningsdatum varje vecka"

En av bostadsköparna fick bo på hotell i över ett halvt år i väntan på inflytt, då hon sålt sin gamla lägenhet i tron om att hon skulle kunna flytta in när det var sagt.

– Hotellet har byggbolaget betalat. Men det värsta har varit ovissheten, dålig kommunikation med uppskjutet inflyttningsdatum så gott som varje vecka.

Inte heller har restaurang Plais öppnat.

– Jag kan tyvärr inte ge något definitivt datum, inget vi önskar oss mer just nu dock. Faktumet att vi ska öppna så småningom är det som står i fokus för att behålla peppen, säger krögaren Anna Ungh, som ska öppna restaurangen tillsammans med Fredrik Ander.

Så, vad det är det då som gjort att processen dröjt två år längre än beräknat?

Bygget är ännu långt ifrån de visionsbilder som presenteras på Bageri Bergmans hemsida. Foto: Sophie Stigfur

Det är på Högbergsgatan, ett stenkast från Mariatorget, som ombyggnationen pågår. Foto: Sophie Stigfur

Tja, byggprocessen har varit kantad av brister enligt stadens inspektioner. Men Medvind själva framhåller också andra faktorer: överklagat bygglov, längre tid att sälja lägenheterna än väntat, "nya myndighetskrav" så som högre krav på isolering och boendes önskemål om ändringar och tillval i lägenheterna.

"En återkommande kritik av marknaden från projektet har varit en bristande kommunikation. Det har varit en befogad kritik som vi tagit med oss och kommer investera i utveckling av vår kommunikationsplattform" skriver Samuel Godman, vd för Medvind i ett mejl till StockholmDirekt.

Byggherrens besked om Hamam-badet

Enligt vd Godman beräknas restaurang Plais öppna innan sommaren 2020. Den prunkande innergården med pergola kommer tas fram under våren tillsammans med de boende.