Dörr saknas. Kjelle Svensson står ibland och jobbar i jacka på grund av draget som uppstår i hans butik. Då butiken inte har en dörr utan jalusier går det inte att stänga ute kylan när butiken är öppen. Foto: Louise Bornhall

Problem med kyla i Viksjö centrum

Ibland kryper temperaturen ner till 14 grader i Kjelle Svenssons fotobutik i Viksjö centrum. Enligt centrumförvaltaren gäller problemet med kylan hela gallerian.

  • Publicerad 11:25, 20 mar 2019

Butiken Viksjö foto ligger nära en av entréerna i gallerian i Viksjö centrum, där den tillgänglighetsanpassade dörren som när den öppnas drar in kall luft i butiken, eftersom dörren inte stängs på en gång.

När Paliro, som förvaltat centrumet sedan februari 2018, mätte temperaturen vid butiksdisken förra året låg den på 14 grader. Enligt Arbetsmiljöverket ska temperaturen på mer stillasittande arbetsplatser vintertid ligga mellan 16 och 24 grader.

– Jag har legat på förvaltaren men ingenting händer. Jag har blivit erbjuden en fläkt, men den kommer bara dra runt den kalla luften. Ibland får jag stå och jobba i jacka, och då har kunder undrat om jag är på väg härifrån, säger Kjelle Svensson, som driver fotobutiken.

Enligt Kjelle Svensson ligger temperaturen mellan november och mars på 14-16 grader, och då butiken inte har en dörr utan stängs med jalusier går det inte heller att stänga ute kylan den vägen.

Kunderna tillbaka i Viksjö efter p-kaos

Gäller hela gallerian

Men problemet med kylan inte bara en enskild butik utan stora delar av gallerian, enligt Caroline Söderholm Chamberland, fastighetsförvaltare på Paliro. Att installera dörrar i butikerna skulle därför inte lösa problemet, menar hon.

Sedan förra vintern har Paliro satt upp värmeridåer vid alla entrédörrar i gallerian som ska minska mängden kall luft som kommer in, och lagat dem som inte fungerat ordentligt tidigare. De har också reglerat värmenivån i hela centrumet.

– Nyligen upptäckte vi också att snurrkarusellerna inte är täta, och där är åtgärd beställd av vår entreprenör. Om det fortfarande är kallt efter att det är fixat kommer vi göra fortsatta åtgärder för att få upp temperaturen i centrumet, säger Caroline Söderholm Chamberland.

Vad tänker du om att butiksägaren till fotobutiken i nuläget får stå och jobba i jacka?

– Det är såklart jättetråkigt. Vi har erbjudit tillfällig hjälp med värmeelement i butiken, men ägaren har tackat nej till det.

Stockholm Direkt