Åsa Ögren, Andrietta Ejdermo och Elin Hermansson vill lägga tiden på att odla, inte lösa problemen med förstörelse i kolonilottsområdet. "Att odla är ju så kul. Det är så mycket roligare att äta en egenodlad morot än en köpt", säger Åsa Ögren. Foto: Mikael Andersson

Problem med skadegörelse för odlare i Kallhäll

Sabotage, uppryckta grödor och inbrott. En kolonilottsförening i Kallhäll har återkommande problem med skadegörelse på området.

  • Publicerad 16:00, 15 maj 2018

Temperaturen har nått över 20 graders-strecket och solen strålar över Ulvsättra odlarförening där några odlare har samlats. Men inte för att påta i lotterna, utan för att prata om varför det numera står en röd container intill de två arbetsbodarna.

– På juldagen fick jag ett samtal om att arbetsboden var uppbruten, så det vara bara att åka hit och försöka stänga igen den. En vecka senare, på nyårsdagen, var det samma sak igen, säger föreningens ordförande Andrietta Ejdermo, och fortsätter:

– Vi har polisanmält, men anmälningarna har kommit tillbaka med vändande post.

De senaste åren har odlarna i Ulvsättra haft ett ökande problem med personer som rycker upp deras grödor ur marken, gör inbrott i arbetsbodarna, bryter upp lås i förvaringsutrymmen och stjäl vatten. Något som gjort att odlarna, istället för att utöva sin hobby, måste lägga tid på att hantera skadegörelse. De hoppas att de ska kunna förvara sin redskap säkert i containern nu, istället för i de uppbrutna bodarna.

– Det tog motsvarande flera arbetsdagar att få hit containern. Vi gör ju det här på vår fritid för att vi vill hålla på med vår hobby, det är supertråkigt att behöva ägna tid åt att fixa upp efter skadegörelse istället, säger odlaren Elin Hermansson.

Problem. Flera odlarföreningar i Järfälla har problem med skadegörelse, Ulvsättra odlarförening är en av dem. Foto: Mikael Andersson

Inbrott. Efter flera inbrott i arbetsbodarna har föreningen nu skaffat en container som de ska förvara sina redskap i. Förhoppningen är att den ska vara mer inbrottssäker än arbetsbodarna. Foto: Mikael Andersson

Flera föreningar har problem

En rundringning bland Järfällas koloniträdgårdsföreningar visar att flera föreningar har problem med skadegörelse och stulna grödor, och i viss mån inbrott i bodar och liknande. På andra sidan Ulvsättra bygdegård ligger grannföreningen Eken, som utöver skadegörelse också haft problem med två inbrott i arbetsbodar det senaste året.

På kommunen, som upplåter mark till alla odlarföreningar, känner man till problemet. Där uppmanar man odlarna att polisanmäla all skadegörelse.

– Vi på kommunen kan inte göra så mycket mer än att informera om att det är ett koloniträdgårdsområde och att man bör vara aktsam och inte orsaka skada, skriver Dan Hellström, parkingenjör i Järfälla, i ett mejl till Järfälla Tidning.

"Det är allmän mark"

Alla koloniföreningar har fått var sin skylt från kommunen där det står att odlingsmarken tillhör föreningarna.

– Det är däremot inget förbud mot allmänheten att beträda området, tvärtom, det är allmän kommunal mark. Däremot får man inte beträda eller göra någon åverkan på själva kolonilotterna, skriver Dan Hellström.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.