Proffs och amatörers verk sida vid sida

Hela sommaren visas konst i Tingshuset i Enköping. Verk av konstnärer på alla nivåer inom de flesta områden. – 91 konstnärer är representerade, de flesta från Enköping, men även från Uppsala, Västerås och till och med England, säger Klas Hällerstrand.

  • Publicerad 12:20, 18 jun 2019

Öppen salong heter det.

Det är själva grunden för utställningen.

Vem som helst får lämna in och det får vara inom vilken konstform som helst.

– Det här är tredje året för öppen salong och några konstnärer har varit med varje år, berättar Klas Hällerstrand, som är kulturutvecklare på Enköpings kommun och projektledare för Konstfestivalen.

Där finns stora och små tavlor: blyertsteckningar, akvareller, målningar i akryl och med annat material, textilverk. Där finns skulpturer och fotografier. Blandningen är stor.

Konstnärer – och konstnär är i det här fallet alla som gör konst – har fått lämna in upp till tre verk med löftet om att minst en skulle komma med på utställningen.

– Men det allra mesta som lämnats in är utställt, det är någon enstaka som lämnat stora verk där allt inte kommit med, berättar Hällerstrand.

Välbesökt inledning

Vid en välbesökt inledande vernissage fylldes de två rummen och foajén med besökare.

– Kul att så många är här, säger Hällerstrand strax efter vernissagens öppnande.

Klas Hällerstrand erkänner att han har några favoriter, men vill inte nämna någon speciell.

Fast, jo, förresten, efter ett tag nämner han två konstverk som han tycker om.

– Dels är det en hantverkare som arbetar med rotslöjd – och den här lilla figuren har en 9-årig tjej som heter Helny gjort, berättar han och visar en liten skulptur i det inre rummet.

Men där finns ju så mycket.

Någon gillar boxhandskarna i blyerts, en annan fastnar för fotografierna av metallföremål, jordgloben med återvunnet material, lunnefåglarna, två akrylmålningar av nattliga städer, en liten grön skulptur av en kvinna...listan av besökarfavoriter kan göras lång.

– Jag tror att många konstnärer under året siktar in sig på Öppen Salong, säger Klas Hällerstrand.

Konstfestival och Öppen salong

Konstfestivalen i Enköping 2018 hölls den 13 till 19 juni.

Arrangemangen är kostnadsfria och Konstfestivalen är öppen för alla så långt platserna räcker.

Öppen Salong är öppen för ”Gammal som ung, etablerad eller okänd” med alla former av konst: ”Måleri, skulptur, fotografi, textil med mera”.

Öppen Salong har öppet varje torsdag, fredag och lördag fram till 10 augusti.

Visa merVisa mindre

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53