Tisdagen den 10/12 klockan 16 ordnar Naturskyddsföreningen en ljusmanifestation vid dammen i Kungsträdgården. Foto: Naturskyddsföreningen

Protest mot hot och våld mot miljöförsvarare

För andra året i rad ordnar Naturskyddsföreningen en ljusmanifestation för att sätta fokus på att det i en del länder är förenat med livsfara att ifrågasätta verksamheter som påverkar miljön negativt.

  • Publicerad 11:53, 9 dec 2019

Tisdag 10 december klockan 16 arrangerar Naturskyddsföreningen för andra året i rad en ljusmanifestation till försvar av miljöförsvarare. Den kommer att vara i Kungsträdgården, norr om dammen.

– Naturskyddsföreningen har kontakt med många organisationer i världen och i utbytet med dem har det framkommit att det förekommer väldigt mycket hot och våld mot miljöförsvarare, och det dödas minst tre i veckan runt om i världen. Fler måste få upp ögonen för att personer riskerar livet för att ta ställning för miljön. Det här har ju pågått i många år men nu finns ett datum då vi protesterar mot att det händer och visar att vi inte accepterar det, säger Anders Tranberg, ordförande i Stockholms Naturskyddsförening.

Under 2018 dödades miljöförsvarare bland annat i Indonesien, Sydafrika, Pakistan, Senegal, Gambia, Chile, Kenya, Kambodja och Ukraina, enligt Naturskyddsföreningens rapport "Miljöförsvarare under attack". Under ljusmanifestationen kommer namnen på alla miljöförsvarare som dödats 2019 att läsas upp.

Manifestationer för samma sak kommer även att äga rum på ett par andra platser i landet vid samma tid.