MÅNGA. Flera ungdomar från Ekerö har deltagit i sittstrejken. Foto: Privat

Protestaktion engagerar ungdomar från Mälaröarna

Flera Ekeröungdomar deltar i den sittstrejk som pågår på Medborgarplatsen i protest mot utvisningar till Afghanistan. Basir Mahmodi har sovit på torget flera nätter. – Det har varit kallt och regnigt, men vi har varit många, säger han.

  • Publicerad 14:00, 18 aug 2017

Vi har varit 10-12 grabbar från Ekerö.

Tillsammans med många andra Ekeröungdomar har Basir Mahmodi deltagit i strejken på Medborgarplatsen sedan den flyttade dit 9 augusti.

– Vi har varit 10–12 grabbar från Ekerö. Eller vi kanske är fler? Jag vet inte exakt. Vi har varit tillsammans ibland, och ibland har jag varit där själv, säger han.

Basir Mahmodi har framförallt varit på torget på nätterna. Det har varit kallt och ibland har det regnat.

– Vissa nätter sov jag ett par timmar, andra har jag inte sovit alls. Jag har gått hem och sovit lite på dagarna, och sedan gått tillbaka på eftermiddagen, säger han.

LÄS ÄVEN: Lugnt kring demonstrationen vid Medis – men polisen anmäler

Demonstrationen började på Mynttorget den 4 augusti, men efter att en grupp nazister attackerade demonstrationen flyttades den till Medborgarplatsen där polisen har en styrka på plats.

– Vi har fått väldigt bra stöd från polisen. Och polisen är nöjda med oss, för vi har hela tiden försökt göra situationen så lugn som möjlig. Jag har inte känt mig helt trygg eftersom nazisterna kan attackera när som helst. Men Sverige är ett bra land så jag hoppas att inget dåligt kommer hända, säger Basir Mahmodi.

Sittstrejken har demonstrationstillstånd till den 23 augusti och demonstranterna har sagt att de kommer sitta kvar tills utvisningarna till Afghanistan stoppas.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har i ett uttalande sagt att även om säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt och försämrats det senaste året, så skiftar säkerheten mellan olika delar av landet. Konflikten har ännu inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, och därför har inte alla som kommer därifrån rätt att stanna, säger Mikael Ribbenvik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter