PROTESTER. Mats Leander och Arne Johansson, boende i området, visar det barrskogsparti som skulle ha försvunnit om "alternativ F" genomförts. Foto: Anna Wettergård

Protester mot byggplaner i Husby lyckades

Planerna för att bygga 700 bostäder längs Järvafältet i Husby stoppas. Istället kommer man koncentrera exploateringen till andra delar av Husby.

  • Publicerad 14:17, 25 apr 2019

BROMSAR. "Vi har varit lyhörda för Stockholmarna, och den oro som de har känt. Därför vill vi inte driva igenom det här beslutet utan vi väljer att bromsa", säger Johan Nilsson. Foto: Björn Dalin

Vi har tidigare skrivit om de kraftiga protesterna mot exploateringen av området runt Husby gård, längs med Järvafältet. Och nu verkar protesterna ha haft effekt.

Frågan om "område F", som det kallas, har bordlagts två gånger i exploateringsnämnden. Och nu har den grönblå majoriteten beslutat att inte klubba igenom bygget, utan istället skicka ärendet tillbaka till tjänstemännen.

– Vi kommer inte att exploatera område F på det sätt som var föreslaget. Det säger Johan Nilsson (M), exploateringsnämndens ordförande. Han fortsätter:

– Vi kanske kommer att bygga här ändå, men i så fall kommer vi att försöka bevara grönområdena.

Beror på protesterna

Han säger att det här till stor del beror på protesterna.

– Vi har varit lyhörda för Stockholmarna, och den oro som de har känt. Därför vill vi inte driva igenom det här beslutet utan vi väljer att bromsa. Vi måste bygga tillsammans med Stockholmarna, och ha dem med oss i processen.

Offentliggörandet, som SVT var först med att publicera, kom strax innan beslutet officiellt fattas i exploateringsnämnden.

– Vi är glada över att ha kommit överens i vår grönblå koalition och att vi nu kan kommunicera ut det här beskedet till de boende.

Nu ska ärendet alltså utredas vidare.

– Just nu kommer ingenting att hända på den här platsen. Nu ska vi utreda var vi kan bygga istället och vad det får för ekonomiska konsekvenser. Vi kikar till exempel på område H, längs med Hanstavägen, istället. Där kan vi säkert bygga lite till.

"Det enda vettiga"

Arne Johansson, ordförande i Norra Järvas stadsdelsråd, är en av dem som varit drivande i protesterna, och han är nöjd med beslutet.

– Det var det enda vettiga de kunde göra. Annars hade de fått se en proteststorm utan like. Det finns fortfarande problem med byggplanerna för Husby, men att stoppa område F var ändå det viktigaste.

Socialdemokraterna, däremot, är inte lika nöjda med beslutet.

– Trots akut bostadsbrist stoppas än en gång byggandet av bostäder. På bara några månader har den blågröna majoriteten stoppat över 5000 bostäder i Stockholm. Det är inte bara ansvarslös politik, det sänder även signalen att det blågröna styret gett upp planerna att bygga för en växande stad. Det säger Emilia Bjuggren (S), i ett pressmeddelande.

Stockholm Direkt