Hård kritik riktas mot att Stockholmsmässan i Älvsjö för att de upplåter sina lokaler till en mässa för vapen nästa vecka. Foto: Mostphotos

Protester mot vapenmässa i Stockholm

Vapenmässan Undersea Defence Technology anordnas nästa vecka på Stockholmsmässan i Älvsjö. Nu kräver både politiker och fredsorganisationer att eventet stoppas.

  • Publicerad 15:13, 8 maj 2019

Nästa vecka anordnas Undersea Defence Technology på Stockholmsmässan i Älvsjö där några av världens största vapenföretag samlas under tre dagar.

Tillställningen, som beskrivs som ett nätverksevent, är ett slutet evenemang med en extern arrangör där vapentillverkare får möjlighet att marknadsföra sina produkter.

Bland utställarna finns bland annat representanter för tillverkare av kärnvapen, missiler och stridsflygplan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och arrangören skriver själv på sin hemsida att eventet ”samlar experter och yrkesfolk från militär, industri och akademi för att fokusera på den absolut senaste teknologin och utvecklingen för en av de mest påfrestande miljöerna som är kända för människan”.

”Helt oacceptabelt”

Arrangemanget har mött hård kritik. Bland annat från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, som nu vill att mässan stoppas.

– Det är Stockholms stad och Stockholms Handelskammare som äger Stockholmsmässan och som har det övergripande ansvaret för hur lokalerna används. Att upplåta sina lokaler till aktörer som säljer krigsmateriel som används mot civila i väpnad konflikt och som utvecklar kärnvapen är helt oacceptabelt, säger ordförande Agnes Hellström, och fortsätter:

– Kriget i Jemen har pågått i fyra år och beskrivs av FN som den största humanitära katastrofen sedan Andra världskriget. Samtidigt samlas den vapenindustri som göder samma krig för att marknadsföra sina produkter i kommunens lokaler. Det enda anständiga är att stoppa mässan, säger hon.

V kräver att hyresavtal rivs upp

Även Vänsterpartiet i Stockholm har uttryckt kritik mot att Stockholmsmässans lokaler upplåts till eventet. De kräver nu att eventuella hyresavtal som tecknats med arrangörerna bör rivas upp av Stockholms stad.

– Det är extremt olämpligt att Stockholms stad hyr ut sina lokaler åt en mässa där företag får ägna sig åt försäljning och marknadsföring av vapen. Det här är företag som gör stora vinster på krig och konflikter runt om i världen och det är inget som hör hemma i stadens lokaler. Det går inte heller ihop med stadens riktlinjer som säger att våra verksamheter ska vara socialt hållbara, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stockholms stads finansborgarråd Anna könig Jerlmyr (M) vill inte kommentera kritiken och hänvisar alla frågor till Stockholmsmässan.

Carolina Ekman, pressansvarig för Stockholmsmässan, känner till att det har framförts kritik. Men hon betonar att Stockholmsmässan inte har något med arrangemanget att göra, utan att de endast upplåter lokalerna.

– Det här är ett slutet gästevent som består av tre olika fackmässor med inriktning på försvarsindustrin. Så det är inte vi som Stockholmsmässa som är arrangerar eller ansvarar för innehållet, vi är bara lokaluthyrare, säger hon.