Oroad. Den tidigare eleven John Guidetti, nu fotbollsspelare i landslaget och spanska ligan, värnar om fotbollsprofilen på Aspudden. Till höger syns läraren Jens Wallin. Foto: Läsarbild

Protester när populär fotbollsklass krymper

Fotbollseleverna på Aspuddens skola vann dubbla SM-guld i år. I veckan var många av dem på plats vid Stadshuset för att protestera mot att deras utbildning krymps.

  • Publicerad 15:42, 19 jun 2019

Cirka 50 personer, elever och vuxna, samlades i förra veckan vid Stadshuset i en manifestation, något som Expressen först kunde berätta om. De är oroliga för att fotbollsklasserna på Aspuddens skola ska bantas på elever, och i slutändan försvinna.

Till hösten kommer man endast ta in en klass istället för två på fotbollsprofilen, och det finns en oro att man på sikt ska flytta hela fotbollsprofilen från Aspudden. Detta då skolplatserna behövs för närboende elever.

En av initiativtagarna till protesten är Jens Wallin, som arbetat som lärare på skolan i 18 år.

– Vi har fått en kontinuitet i vår fotbollsutbildning på skolan, och nu vill man dra ner på det. Det rimmar illa, man borde vara stolt över skolans verksamhet med alla SM-guld våra elever vunnit och de elever vi fostrat, säger Jens Wallin till SöderortDirekt.

Flera skolor i Hägersten byggs ut

En som dök upp på manifestationen var landslagsstjärnan John Guidetti, som själv gick i fotbollsklass på Aspudden skola.

– Jag tycker att det är ett väldigt skumt beslut om jag ska vara ärlig. Fotbollsklassen är ett sätt att få träna på skoltid och umgås med människor som har samma intresse som du. Jag tycker bara det är något positivt, säger John Guidetti till Expressen.

För Expressen berättar Lee Orberson, grundskoledirektör på utbildningsförvaltningen, att det inte finns några planer på att helt lägga ner fotbollsklasserna. Men han bekräftar att man kommer dra ner på antalet platser.

– De behöver de här elevplatserna. Dels har de en elevantalsökning i området men också många elever som börjar årskurs sju de kommande åren från skolans eget låg- och mellanstadium, säger han.