Protester. Hyresgästerna i Akelius fastighet Kullgränd vill inte gå med på chockhöjning av hyrorna. Foto: Hege Hellström

Protestlista mot höjda hyror på seniorboende i Täby

Höga hyror och störande renoveringsarbeten rör upp känslor på ett seniorboende i Täby. Nu har boende startat en namninsamling, som 100 personer skrivit under, för att få företaget att sänka hyrorna.

  • Publicerad 11:51, 29 nov 2019

Boende på seniorboendet Kullgränd i Täby har fått nog av höjda hyror. Nu har de gått samman och gjort en protestlista där de kräver förändring.

– Vi ska skapa opinion och tvinga till en förändring, säger Georg Barré, som bott på Kullgränd i nio år.

2006 köpte bostadsbolaget Akelius Kullgränd av Täby kommun. Enligt flera av de boende så har de sedan dess fått ta flera strider för sitt boende.

Nu har de lyft frågan om de höga hyrorna. Varje gång någon dör eller flyttar så renoverar Akelius upp lägenheterna, enligt Georg Barré.

– Hyran höjs från 5000 kronor i månaden för en orenoverad lägenhet till runt 7500, säger han.

Han menar att flera av de boende har svårt att få vardagen att gå ihop, då de flesta som bor på Kullgränd är kvinnor.

– Många har väldigt små pensioner då de varit hemma och fostrat sina barn. Deras pension räcker precis till hyran. Men de kanske även vill kunna gå till frisören, säger Georg Barré och fortsätter:

– Vi kan inte höja våra pensioner så som andra kan höja sin lön.

Protestlista med 100 underskrifter

Tillsammans har nu den ideella föreningen Goda Grannar som består av boende på Kullgränd gjort en protestlista som nu har 100 underskrifter där de vill få fastighetsägaren Akelius att sänka hyrorna. Listan kommer lämnas till Täby kommun.

– Vi vill att Akelius sänker hyrorna annars vill vi se att kommunen återtar fastigheterna här. Man tar ingen hänsyn till oss, säger Georg Barré.

Men enligt Akelius så finns inga planer på att sänka hyrorna.

– Våra renoverade lägenheter håller en standard motsvarande en bostadsrätt, vi kallar det better living. Vi upplever en stor efterfrågan på våra uppgraderade lägenheter, skriver Daniel Goldman, chef för Akelius i Stockholm norra, i ett mejl till TäbyDirekt.

Grannarna protesterar också mot ljudet från renoveringarna av lägenheterna. Enligt Georg Barré har de pågått sedan tre år tillbaka.

– Det inte så trevligt att bli väckt varje vecka av borrning. Sen har vi fått andningssvårigheter då byggdamm har spridit sig i ventilationen, säger han.

Akelius säger i sin tur att de inte fått in något klagomål på renoveringarna.

– Jag känner inte till att någon hyresgäst har ringt in och nämnt problem med andning, skriver Daniel Goldman till TäbyDirekt.

Stockholm Direkt