Många ville skriva på namnlistan. Till vänster är det Karin Trygg och till höger syns Linn Areljung och Sebastian Falk som skriver på namnlistan Foto: Mimmi Epstein

Proteststorm efter avstängda fontänen: "Vad är det för fel på folk?"

Barnens älskade fontän på Storängstorget stängdes av efter att grannar klagat på ljudet. Nu startas en namninsamling för att få igång vattensprutet igen.

  • Publicerad 12:49, 13 jun 2017

Östermalmsnytts artikel om att den populära fontänen på Storängstorget i Norra Djurgårdsstaden stängts av efter klagomål från grannar har väckt starka reaktioner.

Grannar, som tycker att det låter för mycket när vattnet från fontänen träffar marken, menar att det knappt går att ha balkongdörren öppen när den är på. Tills i går har det sprutat vatten mellan klockan 9 och klockan 18.

Populär fontän på Östermalm stängs av efter grannars klagan

Men nu är fontänen helt avstängd i väntan på analys av stadens ljudmätningar. Det har fått fontän-vänner att reagera. I Facebook-gruppen "Vi som bor i Norra Djurgårdsstaden" utannonseras en träff på Storängstorget vid 16.30 i dag där det kommer att finnas möjlighet att skriva under en namninsamling för att återaktivera fontänen. Inlägget har fått över 120 likes på Facebook och när Östermalmsnytt är på plats är det många som är där för att teckna ner sitt namn.

– Det är självklart, säger Karin Trygg.

På två timmar har man lyckats samla in cirka 120 namn på folk som vill bevara fontänen. Listan ska överlämnas till Stockholms stad.

– Vi var på plats vid 14, jag är ändå föräldraledig. Det är tråkigt att staden tar den här positionen och stänger av fontänen direkt. Om det finns intresse kan jag stå här i morgon också, säger Tobias Brinck som står och tar emot namn.

– Ja, fontänen har verkligen blivit en samlingsplats för oss som bor i Norra Djurgårdsstaden, säger Linn Areljung.

Grannar i Vasastan ser chans att stoppa skola

Östermalmsnytt var på plats även i går när fontänen stängdes av. Det tog inte lång tid innan de första barnen kom för att leka i den.

– Barnen vill vara här hela tiden. Det är tråkigt om fontänen kommer att vara i gång under ännu mer begränsade tider. Samtidigt förstår jag att det kan låta mycket för de närmsta grannarna, säger Sara Lidqvist.

Fina sommardagar beskriver hon att folk brukar sitta på picknickfiltar på asfalten.

Pial Haque och hans 1,5-åring Adam brukar också vara vid fontänen.

– Vi tycker att det var ett tråkigt torg innan fontänen kom. Om de ska stänga ner den kunde de i stället ha planterat träd, säger Pial Haque.

En annan som reagerar på avstängningen är Yvonne Zyzanski som är på plats med sitt barnbarn.

– Det får inte vara sant? Vi älskar fontänen. Vad är det för fel på folk? Det måste ju vara barnens skratt som de hör och störs av, säger Yvonne Zyzanski.

Nu startas en namninsamling för att sätta i gång fontänen igen. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SPECIALENKÄT: Vilken emoji är du?

Nyheter ✓17 juli är internationella emojidagen ✓Vi tvingade stockholmarna att välja EN I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.tisdag 17/7 13:29

Här förfaller det anrika huset på Södermalm

Nyheter ✓För fint för att rivas – för farligt för att användas ✓Var hem åt Aftonbladets grundare I tre år har den förfallna Hovings malmgård på Söder stått tom och övergiven. Nyligen restes ett staket runt huset, för att skydda lekande barn från lösa delar som rasar ner från byggnaden. Nu riktar...tisdag 17/7 11:39