Test. På Uppgårdsskolan, där Lillemor Bergquist är rektor, fick eleverna göra ersättningsprovet när läckan upptäcktes. Foto: Mostphotos

Provläcka krävde snabba beslut

Det nationella provet som årskurs nio gjorde under dagen har läckt bland elever på sociala medier. På några av kommunens högstadieskolor valde man att i stället använda ersättningsprovet.

  • Publicerad 17:44, 24 apr 2018

I dag har alla niondeklassare i Sverige skrivit nationellt prov i engelska. Men tidigt i morse stod det klart att både provet och facit läckt ut på sociala medier.

Fredrik Jarny, rektor på Tappströmsskolan, fick nys om läckan redan på måndagskvällen.

– Jag håller lite koll i sociala medier och det går ganska snabbt att få info där. Så jag fick info redan i går kväll och kunde ta en diskussion tillsammans med engelskläraren. Och när det framgick att både provet och facit läckt blev valet ganska enkelt att vi skulle köra ersättningsprovet i stället, säger han.

Det finns nämligen ett ersättningsprov som Skolverket försett skolorna med och som kan användas vid en läcka. Det är upp till rektorn på varje skola att fatta beslut om ersättningsprovet ska användas.

På Uppgårdsskolan valde man att använda ersättningsprovet efter att läckan blev känd. Rektor Lillemor Bergquist fattade beslutet på morgonen och då behövde alltså de två delarna i ersättningsprovet kopieras upp till de drygt 100 eleverna på Uppgårdsskolan.

– Det gjorde att vi fick skjuta på provet en halvtimme innan vi körde igång det, så att alla skulle köra samtidigt. Men för övrigt har det gått bra, säger hon.

Det läckta provet visade sig ha spridits ordentligt, även till elever på Uppgårdsskolan.

– Lärare berättar att väldigt många elever kände till och hade tagit del av de här proven. Så hade vi kört det andra provet så har lärarna bedömt att det skulle bli missvisande, säger hon.

På Träkvista skola valde man däremot att använda det ordinarie provet.

– Vi får vara väldigt vaksamma när vi rättar, om det finns resultat som sticker ut, säger Anders Tjus som är biträdande rektor på skolan.

Det nationella provet kommer inte vara avgörande för betygsättningen.

– Engelskläraren tycker själv att hon har underlag att sätta betyg på våra elever i nuläget, med eller utan nationellt prov. Så det kändes inte som en så stor grej, säger han.

Att de nationella proven läcks bland elever har hänt förut, trots strikta regler för hur skolorna ska hantera dem. När proven kommer till skolorna från Skolverket ska de hållas inlåsta och oöppnade, fram till dagen då provet ska ske.

Tidigare har även ett nationellt prov i svenska läckts bland elever och hos rektorerna i Ekerö kommun väcker det frustration.

– Det här är en jättesvårighet och jag förstår inte hur det kan gå till när någon kommer över dem. Här har vi de inlåsta i kassaskåp fram till att provet börjar, säger Anders Tjus.

Fredrik Jarny menar att läckagen ger extra arbete i en redan pressad situation.

– Det skapar onödig stress och gör att mycket är förberett i onödan. Det är mycket att göra med de nationella proven som det är, säger han.

Så säger Skolverket

Det är rektorn som beslutar om eleverna ska genomföra ersättningsprovet eller ordinarie prov, om ett nationellt prov har exponerats för eleverna innan provdagen.

Ett sådant beslut ska grunda sig på att rektorn med säkerhet vet att provet är känt för eleverna i förväg.

Vi bedömning av provresultatet ska läraren ha med i bedömningen att eleverna kan ha haft kännedom om innehållet i provet i förväg.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.