IVO. Kritik riktas mot bristfällig vård hos Psykiatri Nordväst. Foto: Arkiv

Psykiatripatient undersöktes inte – dog av förgiftning

Kort efter att en patient på Psykiatri Nordväst skrivit ut sig själv dog personen av en vattenförgiftning. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot mottagningen för att de inte undersökte patientens fysiska hälsa.

  • Publicerad 08:50, 11 jan 2019

Personen hade varit patient hos Psykiatri Nordväst och vårdats inom heldygnsvården i drygt tre veckor under sommaren 2017 när hen valde att skriva ut sig själv för att söka hjälp för fysiska besvär. Patienten hade nämligen klagat på återkommande huvudvärk, illamående och diarré som försämrades i slutet av vårdtiden.

Patienten kräktes också och valde dagen efter detta att skriva ut sig själv, mot läkarens inrådan, för att söka hjälp för sina kroppsliga besvär på Danderyds sjukhus.

Läkare på den psykiatriska mottagningen bedömde att besvären var övergående bieffekter av läkemedelsbehandlingen – och någon fysisk undersökning gjordes aldrig av patienten innan hen skrevs ut.

Väl på Danderyds sjukhus skrevs personen in på infektionskliniken men avled dagen efter – troligtvis av vattenförgiftning.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat fallet och kommit fram till att Psykiatri Nordväst har brustit i sin vård av patienten. De anser att en läkare borde ha gjort en kroppslig undersökning av patienten innan hen skrevs ut från psykiatrin.

Ivo har dock inte utrett om patienten höll på att drabbas av vattenförgiftning redan på den psykiatriska avdelningen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03

Unga får hjälp att hitta rätt bana

Nyheter Projektledaren: "Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna" Möjligheternas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjligheternas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.tisdag 25/6 11:12

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt