IVO. Kritik riktas mot bristfällig vård hos Psykiatri Nordväst. Foto: Arkiv

Psykiatripatient undersöktes inte – dog av förgiftning

Kort efter att en patient på Psykiatri Nordväst skrivit ut sig själv dog personen av en vattenförgiftning. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot mottagningen för att de inte undersökte patientens fysiska hälsa.

  • Publicerad 08:50, 11 jan 2019

Personen hade varit patient hos Psykiatri Nordväst och vårdats inom heldygnsvården i drygt tre veckor under sommaren 2017 när hen valde att skriva ut sig själv för att söka hjälp för fysiska besvär. Patienten hade nämligen klagat på återkommande huvudvärk, illamående och diarré som försämrades i slutet av vårdtiden.

Patienten kräktes också och valde dagen efter detta att skriva ut sig själv, mot läkarens inrådan, för att söka hjälp för sina kroppsliga besvär på Danderyds sjukhus.

Läkare på den psykiatriska mottagningen bedömde att besvären var övergående bieffekter av läkemedelsbehandlingen – och någon fysisk undersökning gjordes aldrig av patienten innan hen skrevs ut.

Väl på Danderyds sjukhus skrevs personen in på infektionskliniken men avled dagen efter – troligtvis av vattenförgiftning.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat fallet och kommit fram till att Psykiatri Nordväst har brustit i sin vård av patienten. De anser att en läkare borde ha gjort en kroppslig undersökning av patienten innan hen skrevs ut från psykiatrin.

Ivo har dock inte utrett om patienten höll på att drabbas av vattenförgiftning redan på den psykiatriska avdelningen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sval bostadsmarknad stoppar nyproduktion

Nyheter Bostäder i Tureberg läggs på is Försäljningen av nyproducerade lägenheter går trögt. Peab pausar nu byggnationen av 110 nya lägenheter i Tureberg eftersom inte tillräckligt många har blivit sålda.fredag 18/1 8:00

Sollentunabo fast i Skatteverkets granskning

Nyheter Försökte undanhålla miljonbelopp En man som bor i Sollentuna har blivit påkommen med att inte redovisa inkomster, moms och arbetsgivaravgifter som han ska. Han måste nu betala nästan 2,8 miljoner kronor till Skatteverket.torsdag 17/1 14:06

Hyllad Gärdestad-konsert tillbaka

Nyheter Ny artist tar plats på scenen Succéföreställningen This is Ted kommer snart att spelas ännu en gång i Sollentuna. Och den här gången dyker ett ny artist upp vid sidan av Janne Schaffers på scenen.onsdag 16/1 12:40