IVO. Kritik riktas mot bristfällig vård hos Psykiatri Nordväst. Foto: Arkiv

Psykiatripatient undersöktes inte – dog av förgiftning

Kort efter att en patient på Psykiatri Nordväst skrivit ut sig själv dog personen av en vattenförgiftning. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot mottagningen för att de inte undersökte patientens fysiska hälsa.

  • Publicerad 08:50, 11 jan 2019

Personen hade varit patient hos Psykiatri Nordväst och vårdats inom heldygnsvården i drygt tre veckor under sommaren 2017 när hen valde att skriva ut sig själv för att söka hjälp för fysiska besvär. Patienten hade nämligen klagat på återkommande huvudvärk, illamående och diarré som försämrades i slutet av vårdtiden.

Patienten kräktes också och valde dagen efter detta att skriva ut sig själv, mot läkarens inrådan, för att söka hjälp för sina kroppsliga besvär på Danderyds sjukhus.

Läkare på den psykiatriska mottagningen bedömde att besvären var övergående bieffekter av läkemedelsbehandlingen – och någon fysisk undersökning gjordes aldrig av patienten innan hen skrevs ut.

Väl på Danderyds sjukhus skrevs personen in på infektionskliniken men avled dagen efter – troligtvis av vattenförgiftning.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat fallet och kommit fram till att Psykiatri Nordväst har brustit i sin vård av patienten. De anser att en läkare borde ha gjort en kroppslig undersökning av patienten innan hen skrevs ut från psykiatrin.

Ivo har dock inte utrett om patienten höll på att drabbas av vattenförgiftning redan på den psykiatriska avdelningen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Anhöriga orosanmäler LSS-boende

Nyheter "Ser annorlunda ut på pappret än i verkligheten" På strax över ett år har ett av Soloms LSS-boenden bytt verksamhetschef fem gånger. Nu larmar anhöriga om ohållbara arbetsförhållanden och besparingar som påverkar både personal och boende.fredag 22/3 15:00

Hemköp stänger under ett år

Nyheter Sjöbergsborna utan närbutik under ombyggnad I oktober väntas Sjöbergs centrum börja rivas inför nybyggnaden nästa år. Då står Sjöbergsborna utan en närbutik i uppemot 12 till 15 månader.fredag 22/3 10:00

Så ska Sjöbergs centrum byggas om

Nyheter Bygglovsansökan är inlämnad till kommunen Sjöbergs centrum får ett nytt ansikte. I oktober river man det gamla och i januari börjar man bygga på det nya - om allt går enligt planerna.torsdag 21/3 18:14