Pubsporten växer i Bålsta

Musik, skratt, öl och allvar. Det är pubsporten spelarna i Bålsta Bowl Dart Club älskar.

  • Publicerad 08:11, 8 nov 2018

Musik, bowling och koncentration

Det är grått och regnar utanför. Hösten är på plats, men här inne spelar det ingen roll. Allt som räknas är trippeltjugo och vänskapen. Bålsta Bowl Dart Club spelar tidig seriefinal mot MAD i division 2, eller Märsta Arlanda Dart, i division. Matchen är bara någon timme ung, men det ser ut som man kanske förväntar sig att det ska se ut. På de små borden trängs ölflaskorna, och där syns även en med sportdryck.

– En katt bland hermelinerna, skrattar Seth Andersson, tidigare ordförande i klubben som är på plats för att se matchen.

I högtalarna dunkar hårdrocksklassiker från 1980-talet. Ozzy, Van Halen och Iron Maiden är några som byter av varandra. Precis bredvid pågår bowlingmatcher på varje bana och käglorna faller till marken. Nej, det är sannerligen ingen tennisservetystnad trots att det handlar så mycket om koncentration.

– Det spelar ingen roll. När man står där är det bara du och tavlan. Du märker ingenting annat, förklarar Seth.

Bålsta har tre lag i tre olika divisioner och skulle gärna se fler spelare i klubben.

– Två, tre till, som håller division 3-klass åtminstone, konstaterar Seth Andersson.

En pubsport

Ölen tillhör givetvis sporten som föddes på pubarna, men mer än ett par stycken under hela kvällen rekommenderas inte. Då försvinner förmågan att träffa och det är svårt nog. Till Sverige kom sporten på 1960-talet och i dag finns den över hela landet. Bålsta spelar bortamatcher på en mängd olika platser. Den längsta resan gör division 4-gänget som bland annat reser till Nacka Värmdö för match.

– Då kan det bli sent. Senast kom vi väl hem runt halv tolv på natten, säger Lena Nahlén som är en av endast två kvinnor i klubben.

– Min dotter är den andra. Men vi har sex stycken tidigare och vi skulle gärna ha fler. Om vi får en till så kan vi vara med i mixedserien, säger hon.

Ett gram hit eller dit

Spelarna tar sig ner från 501 till 0 och gör det till en början genom att samla så mycket poäng som möjligt, främst då genom att träffa det som kallas trippel tjugo.

– Det är så små marginaler. Det är ju bara trådar emellan, säger Seth Andersson.

Stilarna är lika många som spelarna. Detsamma gäller för pilarna. Man har sina egna.

– Jag kan känna direkt om det är en annan pil. Det kan skilja på ett gram bara så känner jag det, säger Seth.

Ett värdefullt kryss

En match kan ta allt mellan två och fyra timmar. När den här kvällen till slut är över har de båda topplagen kryssat och Bålsta behåller sin förstaplats. Vinner man serien blir det att kliva upp i division 1, men det är långt dit. Klubben har ändå tagit rejäla kliv.

– 2009 var första året som vi startade upp. Då började vi med ett lag i divison 4. Sedan har vi utökat, säger Seth Andersson.

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet