HORNSTULL. Räddningsarbetet när vinden i hyreshuset sattes i brand i mars tidigare i år pågick i fyra timmar. Foto: Andreas Jennische

Pyroman får fängelse efter bränder i Hornstull

46 grannar i Hornstull har fått sitt hyreshus satt i brand fyra gånger. Men nu kommer pyromanen som gäckat hela kvarteret sättas bakom lås och bom, rapporterar Hem & Hyra.

  • Publicerad 11:59, 12 sep 2018

Det är de boende på Långholmsgatan 14 som bara under de senaste fem åren upplevt bränder i sitt hyreshus hela fyra gånger. Upphovsmakaren själv har bott i huset tillsammans med sin mamma, rapporterar Hem & Hyra.

Första gången sonen tuttade på var i mars 2013, då bland annat återvinningskärlen för tidningar i soprummet fattade eld. Ett tilltag som upprepades två gånger. Mannen erkände brottet och dömdes till villkorlig dom och 3000 kronor i böter.

Men när mannen återigen satte fyr på hyreshuset, denna gång på vinden, i mars i år – blev utfallet allvarligare. Denna gång var branden på väg att sprida sig till fastigheten intill och rökutvecklingen var så kraftig att de tre övre våningsplanen fick evakueras. Det tog räddningstjänsten fyra timmar att släcka branden.

Brand i lägenhetshus på Södermalm

Polisen misstänkte att det var samma man, som först erkände brottet, men sedan ändrade sig igen. Då det gick att se att mannen använt sin inpasseringsbricka till vinden en kvart innan branden, och dessutom via övervakningskameror konstatera att mannen köpa tändstickor i en affär i närheten 45 minuter tidigare, har mannen nu fällts för mordbrand. Straffet: tre månaders fängelse, 500 000 i skadestånd och psykisk vård.

Dessutom säger hyresvärden Svenska Bostäder upp hyreskontraktet med gärningsmannens mamma. Svenska Bostäder vill inte kommentera det beslutet, då man har som policy att inte kommentera specifika ärenden.

Men Kenneth Claesson, distriktschef för Svenska Bostäder i innerstan, säger till StockholmDirekt att man rent generellt har stöd i hyreslagen för att säga upp hyresgäster – även om det inte är den som står på kontraktet som orsakat skadan.

– Som hyresgäst är man ansvarig för allt som sker i ens hushåll och i anknytning till det, och är förpliktigad att följa vissa ordningsregler. Om man som hyresgäst exempelvis har en besökare som förstör trappuppgången, så kan man själv hållas ansvarig för det.

Alla grannar tillbaka efter brand vid Hornstull