ORMFÅNGST. En två meter lång orm hittades i ett skogsparti i Danderyd i helgen. Det visade sig vara en pytonorm, som transporterades av en polispatrull från Täby till polisstationen i Solna, där den fick tillbringa natten. Foto: Polisen/Lokalpolisområde Täby

Pytonorm på rymmen i Danderyd

Polisen fick i helgen rycka ut på ett ovanligt larm. Inringaren hade sett en stor, vit orm i skogen i Danderyd. Det visade sig vara en pytonorm, som fick tillbringa natten i polishuset i Solna.

  • Publicerad 16:40, 8 jun 2020

Det är inte varje år vi hämtar exotiska djur i skogen.

Nationaldagens eftermiddagspromenad i skogen i Danderyd slutade i en något chockartad naturupplevelse. Plötsligt upptäckte en kvinna hur en jätteorm slingrade sig fram i mossan.

– Vi fick in ett larm vid 17-tiden på nationaldagen om att någon sett en stor, vit orm i skogen på berget ner mot vattnet i Charlottenberg, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Vallentuna som ingår i lokalpolisområde Täby.

En Täbypatrull beordrades till platsen, och kunde efter konsultation med Skansen-akvariets föreståndare Jonas Wahlström, artbestämma ormen till en "ljusgul pytonorm av albinotyp". Patrullen fick även riktlinjer för hur ormen skulle tas om hand.

– Patrullen lyckades fånga in ormen och la den i en kartong som transporterades till polisstationen i Solna. Där fick den tillbringa natten, säger Stefan Dahlgren.

Till Skansenakvariet

På söndagsmorgonen körde polisen ormen till Skansenakvariet till en mer välanpassad miljö – men det är fortfarande oklart var den hör hemma.

– Vi vet inte var den kommer ifrån eller hur länge den varit ute. Det är inte omöjligt att det är någon som haft den hemma, tröttnat på den och lagt ut den i skogen, säger Stefan Dahlgren.

Troligtvis har ormen inte varit ute i naturen särskilt länge, då den verkade vara vid god vigör.

– De här ormarna vill ju ha det ganska varmt, och så varmt är det inte utomhus i Sverige, säger Stefan Dahlgren.

Lite slank

Jonas Wahlström, föreståndare på Skansen-akvariet, berättar att den två meter långa ormen mår bra, men är "lite slank".

– Antingen är det någon som misskött den och kastat ut den, eller så har den rymt och varit ute ett tag utan att hitta något att äta, säger han.

Han berättar att i vanliga fall är det mest vattensköldpaddor som folk gör sig av med.

– Om det är någon som försökt göra sig av med den hade det varit bättre att sälja den till en zooaffar. De här ormarna har ändå ett visst värde, säger Jonas Wahlström.

Ovanligt polisärende

Att det är ett ovanligt polisärende bekräftas av kommunpolis Stefan Dahlgren.

– Det är inte varje år vi hämtar exotiska djur i skogen.

Varken ormen eller någon polis kom till skada vid ingripandet.

I nuläget finns det ingen anmälan om djurplågeri upprättad.

MOD. Täbypatrullen lyckades fånga in ormen, som visade sig vara en pytonorm av albinotyp. Foto: Polisen/Lokalpolisområde Täby

Pytonorm

Pytonormar är en familj ormar med 33 arter, fördelade på åtta släkten.

Pytonormen är inte giftig, utan kramar ihjäl sitt byte.

När bytet kommer inom räckhåll hugger ormen tag med sina tänder och kramar ihjäl bytet med hjälp av sin kropp, tills bytet kvävs. Som nästan alla andra ormar sväljer den sedan bytet helt. Generellt brukar inte pytonormar attackera människor, men en stor pytonorm kan döda en vuxen människa.

Pytonormarna lever i Afrika, Australien, Kina, Indien och Sydostasien.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt