Utbildar. Queen Abera, 23, lever med smittfri hiv. Hon föreläser och jobbar på Hivskolan för barn som arrangeras varje år av barnhivcentrum. Foto: Mikael Andersson

Queen lever med smittfri hiv

Idag lever ungefär 165 barn och unga med hiv i Sverige. En av dem är 23-åriga Queen Abera från Stockholm – som kämpar för att bryta stigmat kring hiv. För trots att mycket har hänt medicinskt finns det kvar, menar hon.

  • Publicerad 20:00, 13 jan 2019

Stigmatiseras. "En person i min krets nekades vård av en tandläkare för att hen har hiv", säger Queen Abera. Foto: Mikael Andersson

– Fysiskt har jag inte märkt av att jag har hiv sedan jag var liten. För mig är det mer en psykisk sjukdom som kan skapa ångest, både hos den som har hiv och hos familj och vänner, säger Queen Abera.

Hiv är en kronisk sjukdom som är både smitt- och symptomfri när den behandlas rätt. Men trots att det har hänt väldigt mycket medicinskt sedan 1980- och 90-talet menar Queen att det fortfarande finns ett stigma kring sjukdomen.

– Rädslan hänger kvar hos folk. Jag tror att det beror på kunskapsbrist och att folk inte kan förstå konceptet smittfri hiv. Många som lever med hiv blir dåligt bemötta av sjukvården eller nekas vård, säger Queen.

Samtidigt ser hon en attitydförändring hos yngre människor och möttes själv bara av positiva reaktioner när hon började prata öppet om sjukdomen.

– När jag var liten sa min pappa ”det här pratar vi inte om” så fram tills för ett par år berättade jag inte för någon. Men sedan pratade jag om det med kompisar, började föreläsa lite och märkte att efterfrågan ökade, säger Queen.

Frågorna kom i tonåren

Queen kom till Sverige från Etiopien som femåring, tillsammans med sin pappa och bror. Eftersom ingen visste att hon hade hiv var hon obehandlad och väldigt sjuk. Men när hon fick diagnosen och behandling försvann symptomen.

– När jag var liten kunde jag ingenting om hiv och tänkte inte alls på det. Men när jag var runt 12,13 år började jag fundera på varför just jag hade hiv, varför jag måste äta medicin och sånt, säger hon.

Genom sjukvården fick hon hjälp med svar på sina frågor. Men hur Queen blev smittad kommer hon aldrig att få veta.

– Jag kan ha blivit smittad av min mamma men det kan också vara genom sprutor vid till exempel vaccinering i Etiopien. Förut tyckte jag att det var jättejobbigt att inte veta men det gör jag inte längre, säger Queen.

Svårt att dejta

Även om hon idag inte har samma ångest uppstår situationer som är svåra att hantera. Till exempel: Ska man berätta för någon man dejtar och när är i så fall rätt läge?

– Man har ett mycket större ansvar och fler skyldigheter än den man dejtar. Först bestämma om man ska berätta och i så fall utbilda personen och sedan ta hand om den personens känslor, säger Queen.

När behandlingen fungerar kan den behandlande läkaren skriva ett intyg om att personen inte är skyldig att informera sexpartners om att hen har hiv. Men även om man inte måste berätta menar Queen att både beslutet och reaktionerna efteråt gör dejtinglivet komplicerat.

– Jag dejtade en kille som inte reagerade bra när jag berättade. Även om han logiskt kunde förstå att det inte fanns någon risk för honom så blev han rädd, säger Queen.

Därför kan det vara skönt att prata med andra som delar liknande erfarenheter. Barnhivcentrum anordnar Hivskola för barn och unga som lever med hiv. Där jobbar Queen med barn mellan 10 och 17 år.

– De får utbildning om hiv och kan diskutera olika saker. Det finns också för oss mellan 18 och 26 år vilket är jättebra! Hivskolan har gett mig vänner för livet, säger Queen.

Det här är Queen

Ålder: 23

Bor: Stockholm

Gör: Jobbar som sjuksköterska. Gillar att måla och fotografera. Föreläser om att leva med smittfri hiv och jobbar med barn och mellan 10 och 17 år på Hivskolan.

Två anmälda våldtäkter och ökade narkotikabrott på We are Sthlm

Nyheter Polisen summerar insatsen under helgen Två anmälningar om våldtäkt, tiotal sexuella ofredanden och ökat antal narkotikabrott är delar av polisens summering av årets upplaga av ungdomsfestivalen We Are Sthlm.måndag 19/8 16:08

Därför fälls få för dödsskjutningar

Nyheter Långt färre än hälften klaras upp: "Blir en ojämn rättvisa" Dödsskjutningarna i Stockholm har sedan mitten av 2010-talet blivit fler. Men till skillnad från andra typer av mord är det få som fälls för dåden. "De som inte åker fast stärker sin makt och kan...måndag 19/8 15:51

Vi är Västerort

Stockholm Direkt