Progressivt. I dansskolan Queersalsa Stockholm får deltagarna, både killar och tjejer, pröva på att både föra och följa. "Vi lär ut dans på ett jämställt sätt", säger Johan Björk, dansinstruktör och medgrundare till dansskolan. Foto: Alexander Donka

Queersalsan spränger machoideal

Mannen ska vara tydlig, stark och dominant – kvinnan följsam och dekorativ. Inte om du frågar Queersalsa Stockholm som vill göra den stereotypa dansen mindre macho.

  • Publicerad 15:58, 28 dec 2017

Alla ska få dansa hur de vill, ungefär så är mottot hos dansskolan Queersalsa Stockholm, som lär ut salsa och bachata i lokalerna som ligger mellan Medborgarplatsen och Skanstull.

Den avslappnade synen är en stor skillnad från hur de båda dansformerna kan vara i vanliga fall.

– Stockholms salsa-community är inte lika macho och könsstereotyp som på sent 90-tal och tidigt 00-tal men det finns fortfarande sådana drag. Vi skapar en helt ny möjlighet för alla, säger Johan Björk, som leder och grundat dansskolan tillsammans med Peter Helm.

– Det finns ju en norm i salsa och bachata att mannen ska föra och vara stark och dominant, medan kvinnan ska vara följsam och dekorativ. Vi vill lära ut dans på ett jämställt sätt där alla får lära sig att föra och följa, säger Johan Björk.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Deltagarna behöver heller inte följa traditionella regler där mannen och kvinnan ska föra sin kropp på ett särskilt vis, för att på så sätt kunna hitta ett eget uttryck. De får dessutom klä sig precis hur de vill.

Queersalsa Stockholm arrangerade nyligen dansfesten Ready-Action! Nobody puts baby in a corner, och den 4-6 januari är det dags för Stockholm Queer Salsa Festival, också den i Bångska våningen på Stureplan. Det är tredje gången dansskolan anordnar festivalen.

– Vi kommer ha en introkurs där alla får lära sig grundstegen i salsa och bachata, så att alla ska kunna dansa under kvällen. Dagen efter börjar festen, då har vi dansworkshops och även show och uppvisningar på kvällen, säger Johan Björk.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor knytblus-manifestation i Gamla Stan

Nyheter Massor av folk utanför Svenska Akademien ”Alla måste gå”, står det på en av de skyltar som hålls upp i folkhavet utanför Svenska Akademien i en stor manifestation på torsdagseftermiddagen.torsdag 19/4 17:12

Domstol granskade Nobel Center-tomten

Nyheter Snart kommer domen Kampen om Blasieholmen går vidare. I veckan granskade domstol tomten.torsdag 19/4 16:43