Quiz: Vad minns du av det lokala nyhetsåret?

Ett händelserikt år är snart förbi. Minns du vad som hänt på Mälaröarna under 2017? Här kan du testa vad du kommer ihåg. Facit hittar du i faktarutan.

  • Publicerad 11:00, 20 dec 2017

Januari
Redan under årets första timmar brann det i Drottningholms förskolas lokaler. Branden var så kraftig att lokalerna inte gick att rädda. Det innebar att barn och personal tvingades flytta med kort varsel. Första dagarna tog Stenhamra förskola emot barnen. Sedan var det en annan verksamhet som öppnade sina lokaler. Var fick barnen plats i väntan på nya lokaler?

1, Ekebyhovskyrkan.

2, Svartsjö slott.

3, Kommunhuset.

4, Ekebyhovs slott.

Februari
Ekerö bibliotek tvingades ta in väktare sedan en hätsk situation uppstått kring nationalekonomen Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”. Bakgrunden var att boken efterfrågats, men inte beställts av biblioteket. Vad var bibliotekets svar på varför boken inte köpts in?

1, Det var fullt på hyllorna.

2, Författaren hade redan för många böcker på biblioteket.

3, Boken var inte faktagranskad enligt rutinerna.

4, Boken saknade korrekt källhänvisning till fakta som presenterades.

Mars
Det protesterades vilt med plakat och slagord när såväl, elever som föräldrar visade vad de ansåg vara bäst för Sanduddens skolas framtid. Inom Ekeröalliansen rådde det delade meningar om hur kommunen skulle agera i frågan om en eventuell försäljning av skolan. Vad fick debatten för följd?

1, Kristdemokraterna lämnade allianssamarbetet.

2, Endast lågstadieverksamheten såldes till en privat aktör.

3, Alliansens representanter i barn- och utbildningsnämnden byttes ut.

4, Liberalerna lämnade allianssamarbetet.

April
En ridtur slutade i katastrof. Bakgrunden var att en hund som inte var kopplad sprang iväg och skrämde två hästar. Hästarna skenade och en av dem sprang in i ett träd. Svårt skadad tvingades hästen sedan avlivas. Hundägaren dömdes senare under året till böter. Var inträffade olyckan?

1, Ridspåret i Stenhamra.

2, Jungfrusundsåsen

3, Helgö.

4, Väsby hage naturreservat.

Maj
Under en natt gick en förlupen kula in igenom en yttervägg till en villa. Kulan fortsatte in genom ett sovrum och träffade en tv. I vilket bostadsområde inträffade händelsen?

1, Gällstaö.

2, Färentuna.

3, Sandudden.

4, Älvnäs.

Juni
Entreprenörerna i Ladza lanserade planen på jätteprojektet Ekerö arena. Där ingick bland mycket annat bostäder, skola och simhall. Vad av följande alternativ ingick i ursprungsplanen.

1, Sveriges högsta klättervägg.

2, Cykelvelodrom.

3, Konstgjord surfvåg.

4, Inomhusspår för längdskidåkning.

Juli
Arbetet med en av hamnarna som ska användas för att kunna frakta bort bergmassor från arbetet med Förbifart Stockholm försenades i somras. Anledningen var att den pråm som skulle transportera hamnen förliste. Varifrån transporterades hamnen?

1, Göteborg.

2, Helsingfors.

3, Åland.

4, Gotland.

Augusti
Ett år efter lanseringen av pendelbåten från Ekerö in till stan togs beslut i trafiknämnden i Stockholms läns landsting att linjen skulle bli permanent när provperioden är över i augusti 2018. Vid vilken station av dessa hållplatser stannar båten.

1, Ekensberg.

2, Stora Essingen.

3, Alviks strand.

4, Söder Mälarstrand.

September
Till stenbrottet i Stenharma kom ett äventyrslystet gäng för att utöva sin sport och gå på lina högt över vattenytan. Vad är det engelska namnet på sporten?  

1, Line dance.

2, Slackline.

3, Air walk.

4, High balance.

Oktober
Jesper Bengtsson från Ekerö har synts I en populär dokusåpa under hösten. Efter premiären berättade han i Mälarö Tidning om deltagandet. Vad heter programmet?

1, Temptation Island.

2, Ex on the beach.

3, Paradise Hotel.

4, Expedition Robinson.

November
För att lösa behovet av bostäder till nyanlända lät Ekerö kommun ett antal kvinnor bo i lediga rum i det nybyggda äldreboendet Söderströmsgården i Stenhamra. Händelsen väckte starka reaktioner. Hur många rum var det som användes till bostäder till nyanlända kvinnor?

1, Fyra.

2, Fem.

3, Sju.

4, Åtta.
 

December
I början av december ryckte polisen ut till Adelsö efter ett larm. Polisen tog färjan från Munsö. Sedan stängdes färjetrafiken av och polisen kunde snabbt gripa två misstänkta män som väntade i färjekön. Männen misstänktes för flera brott. Vilket av dessa brott var männen misstänkta för?

1, Mordbrand.

2, Bilstöld.

3, Vapenbrott.

4, Häleri.

Facit

1, 3, 4, 2, 3, 4, 3, 1, 2, 1, 1, 2

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.