Quizza dig genom året som gått

Så har snart ännu ett Mälaröår passerat. Innan vi stänger nyhetsåret tänkte vi blicka bakåt. Minns du alla lokala nyheter?

 • Publicerad 12:00, 20 dec 2019
1

Januari, Stormen

2019 inleddes med en rejäl storm. Över 6 500 hushåll på Mälarö drabbades av strömavbrott, stora mängder träd föll och pendelbåten fick ställas in eftersom det inte gick att angöra Tappströmsbron på ett säkert sätt. Vad fick stormen för namn?

Foto: Joachim Eckerström

 • 1, AlfridaX, Alfhild2, Amalia
2

Februari, Frikända

Mälaröborna Niklas Krämer och Leo Björkman åtalades för olaga frihetsberövande sedan de fångat dieseltjuvar på film och sedan spänt fast dem med buntband i väntan på polisen. Tingsrätten friade de båda männen, men innan dess hade nyheten spritts och tagits upp av flera riksmedier. En känd svensk tv-profil tog parti för de båda Mälaröborna och hade lovat att betala böterna om det hade blivit en fällande dom. Vem var profilen?

 • 1, Leif GW PerssonX, Hasse Aro2, Jenny Strömstedt
3

Efter flera nedslag och skarp kritig från Arbetsmiljöverket stod det i mars klart att avtalet med huvudentreprenören för förbifartsbygget på Lovö sades upp och att en ny upphandling skulle göras. Bolaget bakom det svenska aktiebolaget Lovön samverkan AB kom från ett annat land. Vilket?

Foto: Mikael Andersson

 • 1, Spanien*X, Italien2, Tyskland
4

April, Ny kommundirektör

Efter att Lars Hortlund hade haft tjänsten i över tio år blev det i våras klart att Christina Hedberg tar över rollen som kommundirektör i Ekerö. Hon kom närmast från en roll på kommunchef i en annan kommun utanför länet. Var har hon kommunchef?

Foto: Ekerö kommun

 • 1, Eskilstuna*X, Gnesta2, Sundsvall
5

Maj, Dokusåpa

Han syntes redan 2017 i dokusåpan Temptation island. Under 2019 fick Ekeröbon Jesper Bengtsson ännu mer tv-tid och vann den tävling han ställde upp i. Däremot blev det inga prispengar sedan han förlorat den sista duellen mot sin medtävlare. Vad hette programmet som Jesper Bengtsson var med och vann?

Foto: Johnny Wohlin, Viafree

 • 1, Expedition Robinson*X, Ex on the beach2, Paradise hotel
6

Juni, Blå lagunen

Badplatsen Blå lagunen på Munsö har i flera år varit ett uppskattat tillhåll för badgäster både från Mälaröarna och andra delar av Stockholmsområdet. I somras togs beslut att stänga badet efter stora problem med bland annat nedskräpning och parkeringskaos. Blå lagunen är inte det officiella namnet på den konstgjorda sjön. Vad heter den egentligen?

Foto: Mostphotos

 • 1, Husbysjön*X, Husbygropen2, Husbybadet
7

Juni, NHL-pionjär

Efter flera starka säsonger med Färjestad i SHL och spel med Tre Kronor fick Joakim Nygård som första spelare fostrad på Mälaröarna kontrakt med en klubb i NHL. Han debuterade i höstas och har hunnit göra både mål och assist i världens bästa liga. I vilket lag spelar Joakim Nygård?

Foto: Mostphotos

 • 1, Toronto Maple Leafs* X, Edmonton Oilers2, Detroit Red Wings
8

Augusti, Färjebusspremiär

Efter att ha utretts flera omgångar och varit efterfrågat av flera olika politiska partier kunde busslinjen som går mellan Ekerö centrum och Fittja via Slagstafärjan till slut ha sin premiärtur. Linjen, som trafikeras med minibussar, är på prov fram till sommaren. Vilket nummer har linjen?

Foto: Jonas Månsson

 • 1, 330X, 340 * 2, 350
9

September, Konstringen

I år firade den lokala konstklassikern Konstringen 30 år. 46 utställare ställde ut sina alster på 23 olika platser runt på Mälaröarna, flera konstnärer ställde ut i sina hem och välkomnade besökarna. Dessutom hölls enligt traditionen en gemensam samlingsutställning där alla konstnärer visade upp ett av sina alster. Var hölls samlingsutställningen?

 • 1, Kaggeholms slottX, Svartsjö slott* 2, Ekebyhovs slott
10

Oktober, Badhusbeslut

I oktober togs till slut ett beslut om att anta ett ramprogram för det länge omdebatterade badhuset. Planen är att bygget ska påbörjas under nästa år. I vilken instans togs beslutet om badhus?

Foto: Mostphotos

 • 1, KommunfullmäktigeX, Kultur- och fritidsnämnden2, Kommunstyrelsen
11

November, Trädmålning

På en öppning i en trädstam mittemot Drottningholms slott målades en omkring en meter hög snippa i rött och rosa. Målningen väckte känslor och fick många glada tillrop i sociala medier. Alla var dock inte lika glada. Strax efter att den målats blev den täckt av svart plast och tejp. Vad kallas den här typen av aktion?

Foto: Läsarbild

 • 1, Manillakonst*X, Gerillakonst2, Gorillakonst
12

November, Sonja Aldén klar för Melodifestivalen

När Melodifestivalen drar igång i början av nästa år finns Skåbon Sonja Aldén med i den första deltävlingen i Linköping. Hon har själv varit med och skrivit den låt som hon ska framföra och beskrev i MälaröDirekt att den skulle inge hopp för de som går igenom en tuff tid Vad heter låten?

Foto: Magnus Rangvid

 • 1, ”Jag står bakom dig”X, ”Tillsammans är vi starka”*2, ” Sluta aldrig gå”

Kollektivkörfältet nu öppet för bilar

Nyheter Med byggarbeten påverkas framkomligheten i morgontrafiken. Nu beviljar länsstyrelsen ett undantag och låter bilister köra i kollektivkörfältet på Ekerövägen.onsdag 3/6 16:58

Munsös äldre skolbarn tvingas flytta

Nyheter Ska ske till hösten Protesterna gav inte den effekt aktionsgruppen Rädda Munsö skola hade hoppats. Men när det politiska beslutet togs om skolflytten undantas de yngre eleverna.onsdag 3/6 11:06

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt