Bilkapningar är ofta brutala och traumatiserande för många offer. Foto: Mostphotos

Råa metoden att stjäla bilar fortsätter: "Fruktansvärt trauma"

Den klassiska biltjuvsmetoden med att tjuvstarta bilar är historia. Nu handlar det snarare om brutala bilkapningar eller bostadsinbrott i jakten på nycklar.

  • Publicerad 19:08, 6 dec 2016

Under året har flera fall av bilkapning rapporterats från hela Stockholmsområdet.

Det brutala tillvägagångssättet är i stort sett likadant varje gång. Rånaren väntar tills en person parkerar sin bil och kliver ut. Då springer rånaren fram med en kniv eller pistol, rycker till sig bilnycklarna och åker iväg från platsen.

I vissa fall utsätts bilägaren för misshandel, och i vissa extremfall rycks föraren till och med ur bilen innan den stannat.

– Det är betydligt tuffare jämfört med hur det gick till för några år sedan. Folk blir rånade på sina bilar på parkeringsplatser och utanför sina hem, och ofta efter hot om väldigt kraftigt våld. Det blir ett fruktansvärt trauma för den som utsätts, säger polisen Joachim Lindell som jobbar som operativ koordinator i Järva.

Han har jobbat inom Stockholmspolisen i snart tio år. Enligt honom började den här typen av tillvägagångssätt dyka upp för fem, sex år sedan.

Bilnyckeln det tjuven måste ha

– Det är nyckeln tjuven vill åt. Den vanligaste stöldorsaken hos nya bilar är nyckeln. 70 procent av alla nya bilar som stjäls gör det genom att tjuven lyckats få tag på nyckeln, säger Åsa Sönnerby, kommunikatör på branschorganisationen Larmtjänst som har specialkompetens inom fordonsstölder.

Enligt henne finns det fall där tjuvar gör inbrott i bostäder e n b a r t för att komma åt bilnyckeln.

Svårt att tjuvstarta bilar

Idag är det i stort sett omöjligt att tjuvstarta en bil. Sedan det elektroniska stöldskyddet (rattlås, centrallås, startspärr i motorn, digital startnyckel etc) infördes har allt färre bilar blivit stulna utan att ägaren vetat om det.

– Idag är det mycket svårt att stjäla en bil. Självklart är det möjligt, men det krävs en viss specialkompetens, säger Åsa Sönnerby.

– Det är i stort sett bara ligor från andra länder som har den tekniska kapaciteten och kunnandet att genomföra bilstölder med tjuvstart på moderna bilar, säger Joachim Lindell.

Utländska ligorna riktar in sig på bilar i 500 000–600 000-kronorsklassen som stjäls och transporteras över gränsen för att säljas utomlands. Men bilarna i Stockholm som blir stulna genom brutala rån används snarare i andra brott, enligt Lindell. Som till exempel i rån eller drogaffärer. Tjuvarna vill därför gärna ha en bil med kraftig motor och hyfsad prestanda.

Många bilrån under hösten

Tillvägagångssättet har skett flera gånger i under året, men det finns ingen specialenhet hos polisen som arbetar med det här.

– Varje ärende hamnar hos de lokala poliserna där brottet har skett. Min bedömning är att tjuvarna agerar i sina hemtrakter. De vill kunna området utan och innan när de rånar folk på bilar och snabbt måste köra från platsen, säger Joachim Lindell.

Kan man göra något för att det inte ska hända en själv?

– Jag vill inte skrämma upp folk i onödan, men det gäller att vara vaken. Se dig omkring när du närmar dig bilen eller precis har parkerat. Vaksamhet är aldrig fel i det pressade samhälle som vi ändå lever i, säger Joachim Lindell.

25 november

Klockan 02.21

Grovt rån

Solna
En förare står och tankar sin mörkgråa Audi vid Järva Krog. En person kommer fram och hotar med pistol och kräver att få bilnycklarna. Samtidigt kommer ytterligare en rånare fram och kräver att passageraren i bilen lämnar bilen. Rånarna åker iväg från platsen med bilen. Flera polispatruller och en polishelikopter letar efter bilen utan resultat.

23 november

Klockan 21.52

Väpnat rån

Upplands Väsby
Två maskerade personer hotar en bilägare med ett pistolliknande föremål på en bensinstation. De kör iväg med bilen.

4 november

Klockan 18.55

Rån

Upplands-Bro
En kvinna sitter i sin grå Volvo XC90 på en parkeringsplats. Plötsligt kommer det fram tre mörkklädda personer med maskerade ansikten och sliter kvinnan ur bilen. De sparkar och slår henne, tar hennes bilnycklar och kör iväg från platsen i hennes bil. Kvinnan förs till sjukhus.

21 oktober

Klockan 18.22

Rån
Ulvsunda En man som kliver ur sin bil efter att ha parkerat den blir hotad med ett pistolliknande föremål av en ensam rånare. Rånaren kräver att få bilnycklarna och kör sedan iväg med bilen. Fordonet hittas senare, men gärningsmannen är okänd.

7 oktober

Klockan 15.12

Rån

Stockholm En kvinna parkerar sin Porsche Cayenne framför sin bostad. När hon kliver ur bilen två personer, men med en stor kniv, och kräver att få hennes bilnycklar. Kvinnan kastar nycklarna på marken och försöker skydda sig. Rånarna tar nycklarna, hoppar in i bilen och kör iväg. Ingen person grips.

6 oktober

Klockan 17.59

Rån
Stockholm En person rånar en bilförare på plånbok och bilnycklar vid en bensinstation. Innan rånaren hinner köra iväg kommer en polispatrull till platsen. Rånaren försöker springa iväg men kan gripas och misstänks för rån och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

6 oktober

Klockan 16.48

Rånförsök
Sundbyberg En kvinna parkerar sin bil tillsammans med en kompis på Järnvägsgatan. När de kliver ur kommer det fram tre killar i 20-årsåldern och försöker råna henne. De knäar henne i magen och sparkar henne i huvudet, men lyckas inte få tag på bilnycklarna. Vittnen ser vad som händer och rånarna springer från platsen.

5 oktober

Klockan 19.43

Rån
Järfälla Två maskerade män följer efter en kvinna i ett parkeringsgarage. När hon går fram till sin Audi 4RS Avant springer de fram, hotar henne och tar bilnycklarna. Kvinnan får ta ut sin hund ur bagageutrymmet, sedan kör männen iväg.

29 september

Klockan 10.16

Rån
Söderort En man parkerar sin grå Audi A4 på en parkeringsplats. En man kommer fram med en kniv och tilltvingar sig bilen och bilnycklarna och kör iväg.

16 september

Klockan 19.03

Rån
Järfälla En kvinna och en man som varit och handlat går tillbaka till sin Audi S5 på parkeringsplatsen utanför butiken. Två män med kniv och elchockspistol kräver att få nycklarna till bilen. När mannen vägrar ge sina nycklar visiterar männen honom under hot. De tar nycklarna och kör iväg.

3 september

Klockan 16.17

Rån
Sollentuna En man stannar sin Volvo V40 vid en bensinmack för att tanka. När tankningen är klar kommer en person med rånarluva och pistolliknande föremål fram och kräver att få bilnycklarna. Alla övriga personer i närheten blir rädda och söker skydd inne på bensinstationen. Rånaren får nycklarna, startar bilen och kör iväg.

2 september

Klockan 11.21

Rån
Sollentuna En kvinna som ska parkera sin Volkswagen Passat slits ur bilen av en ensam rånare, som tar bilen och kör iväg från platsen. Biltjuven orsakar flera olyckor och kör på en person en bit från platsen.

30 augusti

Klockan 17.15

Rån
Stockholm En bilförare ska precis hoppa ur sin bil när en maskerad man med huvtröja kommer fram, drar fram en kniv och kräver att få nycklarna. Den maskerade mannen kör iväg.

Visa merVisa mindre

3 av 4 bilar stjäls genom att tjuven får tag på nyckeln

En rapport från larmtjänst visar att det stals det 19 510 bilar i Sverige under 2013 och 2014.

Av dessa var 2 890 var att betrakta som nya (årsmodell 2009 eller senare).

73 procent av dessa nya bilar (2 121 stycken) stals med nyckel.

Visa merVisa mindre