Rabee Alrihawi, 24 år. Den första boende i modulhusen i Fagersjö. Foto: Sanna Källdén

Rabee, 24, är först att flytta in i modulhusen: "Nu sover jag på nätterna"

Debatten om modulhusen har varit hätsk. Nu står de första lägenheterna på plats i Fagersjö. 24-årige Rabee Alrihawi från Syrien är den första som flyttat in.

  • Publicerad 16:05, 11 maj 2016

Jag kom till Sverige i augusti 2015. Innan jag flyttade hit bodde jag på ett boende i Avesta, men jag mår mycket bättre här. Jag bor själv och det är inte så mycket folk här som skriker så att man vaknar på kvällen. Nu sover jag på nätterna, inte som i början när jag inte sov så bra. Det är stor skillnad. Här kan jag plugga och läsa svenska på rummet också.

Allting funkar väldigt bra här, rummet är bara lite för litet. Det är jättebra, men köket är gemensamt, så det vore skönt att ha det lite större. Jag spelade basket i fem år förut, så det vore kul att ha basketkorgar här så jag kan spela med de som flyttar in.

 

Ända sen jag kom till Sverige har jag känt mig välkomnad både från medborgarna och från staten, och jag är jätteglad och tacksam för det. Jag känner mig som en vanlig svensk medborgare, inte som en flykting. Eller, inombords har jag fortfarande känslan att jag är en flykting, men när jag pratar med folk glömmer jag bort det direkt. Alla har varit varma och välkomnande. Jag vill gärna stanna här i Farsta i framtiden. Jag har åkt till flera städer och områden här i Stockholm, men jag tycker om det här.

Varje morgon när jag vaknar går jag ut och joggar lite, och så har jag träffat nya människor i Farsta centrum och lärt känna dem lite. Men det ska bli kul när mer folk börjar flytta in här också, så vi kan hitta på saker tillsammans.

I Syrien pluggade jag ekonomi, men jag kunde inte fortsätta på universitetet eftersom det var krig. Jag vill fortsätta plugga ekonomi, och starta ett nytt, lugnt liv här. Egentligen vill jag plugga till pilot, men de säger att jag inte kan det för att jag är från Syrien.”

Rabee Alrihawi, 24, Fagersjö

LÄS ÄVEN

Osynliga politiker när debatten spårade ur

Stockholm: Därför byggs inga modulhus för flyktingar i innerstan

 

Liljeholmskajen ska få utomhuspooler

Nyheter Stort allmänt bad för barn och vuxna Tre badbassänger fyllda med sjövatten – både för barn och vuxna – intill kajen. Marievik ska få stort allmänt hamnbad à la Helsingfors.fredag 19/4 10:00

Bostadsbolagen hårdgranskar svartuthyrning

Bostad ✓Anställt speciella utredare ✓Så många blir av med lägenheten ✓Ny lag kan ge fängelse eller böter Riktade insatser och heltidsanställda som utreder oriktiga hyresförhållanden. Stadens bostadsbolag säger varje år upp hundratals hyreskontrakt till följd av svartuthyrning. Samtidigt kan en ny lag...fredag 19/4 9:00