Råckstabon Teresia Jansson släpper debut-EP under artistnamnet "QueenTress". "Handlar om att följa sina drömmar", säger hon. Foto: Bob Rowsse Walakira

Råckstabon Teresia, 44, släpper debut-EP

44-åriga Teresia Jansson från Råcksta gör verklighet av sin långvariga dröm och debuterar som artist. "Det är hiphop med inslag av reaggae och dancehall", säger hon.

  • Publicerad 11:59, 9 aug 2018

Piano, trummor och gospelkör. Redan under uppväxten var musikintresset stort hos Teresia Jansson och som tonåring fick hon frågan om att provsjunga i en studio.

– Men jag var så blyg så jag agerade inte på det. Jag har alltid skrivit mycket dikter och plötsligt satt jag där med typ hundra dikter. Det var aldrig meningen att det skulle bli låttexter, säger hon.

Men så kom idén om att göra om dem till hiphoptexter och snart släpps hennes debut-EP under artistnamnet QueenTress. Efter att hon lärt känna en producent från Jamaica fick hon möjlighet att samarbeta med artister därifrån.

– Egentligen sjunger jag inte utan jag rappar mest. Själv lyssnar jag nästan bara på jamaicansk musik så jag ville blanda in reggae och dancehall, säger Teresia.

Kör järnet

En singel är redan släppt där hon samarbetar med artisten Turbulence som kommer från just Jamaica. Teresia berättar att hon har hjälp från en producent men att hon skriver alla texter och letar inspiration till beatsen själv.

– Producenten frågade mig om jag vill ta några små steg i taget eller satsa högt på en gång och jag svarade att jag är i en ålder där jag inte har tid att hålla på och smådutta. Det är "all or nothing" så nu kör jag järnet och ser hur den här EP:en blir mottagen, säger hon.

Hon berättar att just hennes ålder har genererat en hel del reaktioner på hennes debut som artist – inte alltid helt positiva från början.

– Jag har sett skepsis i en del människors ögon för att de vet att jag inte har varit artist innan och tänkt typ "vad är hon för pinsam tant med medelålderskris". Men när de väl har har lyssnat har de sagt "men det här var ju bra!," haha.

Själv tycker hon å ena sidan att det är skönt att hon är lite äldre eftersom musikbranschen både kan vara svår att komma in i och är tuff. Som ung kan det vara särskilt svårt att inte släppa på sina värderingar och i slutändan tappa bort sig själv, menar hon. Samtidigt är det svårt att inte tänka på vad som hade hänt om hon hade startat tidigare, säger hon.

– Men jag tror att oavsett när man börjar så kan man fullfölja sin dröm och det är också temat i flera låtar. Att tro på sig själv och gå sin egen väg. Flera av mina tjejkompisar har sagt att de blir stärkta av att lyssna på låtarna och det är kul, säger Teresia.

Nyfiken på QueenTress?

Bor: Råcksta

Ålder: 44 år

Gör: Debuterar som hiphopartist med influencer från reaggae och dancehall. Jobbar även som journalist.

Hennes första singel "Underneath it all" finns på Spotify och inom kort kommer hennes debut-EP med fem låtar.

Nytt promenadrekord i Stockholm

Nyheter ✓Explosionsartad utveckling av folk som är ute och går ✓ Även stor ökning av cyklister Nya siffror från trafikkontoret visar att antalet personer som är ute och promenerar i Stockholm är högre än någonsin.söndag 21/4 9:00

Stockholmarna älskar SL mer än någonsin

Nyheter ✓Färsk rapport ✓Så säger resenärerna ✓Proffessor: "Kommer vara fortsatta problem, mer än idag" Trots alla upprepade haverier, överfulla tunnel­bane­vagnar och inställda pendeltåg så är stockholmare nöjdare än någonsin med SL. Hur är det möjligt?lördag 20/4 9:00

Vi är Västerort