Astoriahuset. Ett 15-tal personer från nätverket Rädda Astoria ställde sig i vägen för att hindra Arcona att fortsätta rivningsarbetet. Foto: Rädda Astoria

Rädda Astoria i uppror mot rivningarna

Byggarbetare stoppades på måndagsmorgonen i huvudentrén till Astoriahuset på Östermalm. Rädda Astoria planerar dessutom nya blockader – och utesluter inte ockupation.

  • Publicerad 19:00, 22 jan 2018

Ett 15-tal personer från nätverket Rädda Astoria blockerade huvudingången till Astoriahuset på Nybrogatan vid åttatiden i morse. Detta stoppade tre personer från entreprenören Arcona att fortsätta rivningsarbetet, som påbörjades efter årsskiftet.

Carl-Fredrik Paléus, medlem i Rädda Astoria, beskriver tilltaget som en form av "civil olydnad".

– Vi ställde oss som en mänsklig sköld och sa att de inte fick komma in. Då sa de att de skulle ringa polisen, och vi väntade på dem, men de kom aldrig, säger han och fortsätter:

– Vi är inte rädda för polisen, de får väl dra bort oss i sådana fall.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Rädda Astoria-representanterna var även inne på byggarbetsplatsen för att få mer insyn i rivningsarbetet, samt att dokumentera detta.

– Man får inte vara där men det bryr vi oss inte om. Det stod en vakt där men han kunde inte stoppa oss, säger Carl-Fredrik Paléus.

Astoriahuset ägs av Länsförsäkringars dotterbolag Humlegården Fastigheter. Omgörningen innebär bland annat att byggnadens ena flygel ska rivas.

Detta är ett mord på Stockholms kulturarv, menar Rädda Astoria, som uppmanar folk att gå ur Länsförsäkringar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men trots att detaljplanen för att göra om Astoriahuset vann laga kraft innan sommaren fortsätter gruppen att protestera.

– Det är sista möjligheten att stoppa arbetet. Så länge huvuddelen av huset står kvar fortsätter vi, säger Carl-Fredrik Paléus.

Hur långt är ni beredda att gå?

– Vi kommer fortsätta blockera Astoriahusets ingångar och på så sätt obstruera arbetet. En ockupation är inte uteslutet heller.

Arbetet har inte påverkats av morgonens demonstration, skriver Maria Lidström, chef för investering och utveckling på Humlegården Fastigheter, i ett mejl till StockholmDirekt.

Men hur ser ni på nya blockader och en eventuell ockupation?

– Ingen kommentar.

Kommer ni alltid svara "ingen kommentar" i liknande situationer?

– Jag svarar jättegärna på frågor om projektet med i övrigt har jag inga kommentarer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.