GODA GRANNAR. Var uppmärksam på skrik, gråt och dunsar i grannlägenheten. Om du hör något, knacka på - du kan rädda liv. Foto: Colourbox

Rädda liv genom en dörrknackning

Under jul och nyår ökar våldet i hemmet. Och eftersom skola och socialförvaltning är stängda eller arbetar på sparlåga syns inte våldet. Men du som granne kan rädda liv.

  • Publicerad 08:40, 23 dec 2014

I dag är dan före dan före dagen då våldet ökar inom hemmets fyra väggar. Samtidigt stänger skola och förskolor och polis och socialtjänsten arbetar på sparlåga.

– Våldet syns inte. Vi vet att våldet ökar eftersom man söker sig till kvinnojourer. Det blir ett mycket större tryck hos dem under jul och nyår, säger Nina Rung, utredare på Barnahus och initiativtagare till Huskurage.

Hon fortsätter:

– Det är egentligen bara grannar som kan höra våldet. Och det är också grannar som kan rädda liv genom en enkel åtgärd.

Livräddande knackning

Den enkla och livräddande åtgärden Nina Runge pratar om är att knacka på hos grannen och fråga hur det är.

Som utredare hos polisen har Nina Runge många gånger kommit i kontakt med misshandlade kvinnor som blivit räddade av en knackning.

– Man stör våldet. Jag har träffat kvinnor som sagt att den där knackningen räddade dem från att bli strypta, säger Nina Runge.

Är det farligt för den som knackar på?

– Det här är män, oftast, som misshandlar någon i en nära relation. Personen slår inte någon på kontoret eller ute på stan. Så den som knackar på behöver inte vara rädd för att själv bli misshandlad. Men är man rädd ska man ta någon med sig när man knackar på, eller ringa polisen, säger Nina Runge.

Wallenstam först ut

Huskurage vill att information om dörrknackning ska nå alla grannar i Stockholm. Och nu pågår samtal med de fyra största kommunala bostadsbolagen i Stockholm.

Men först att inleda samarbete blev det privata bolaget Wallenstam.

– Det kändes självklart och rätt för oss. Vi som fastighetsbolag kan göra skillnad - vi har kontaktvägarna till boende i våra fastigheter, säger Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör för Wallenstam.

Info i trappen

Fastighetsbolaget, med 5500 lägenheter i Stockholm, kommer nu att anta Huskurages policy. Det innebär att personal på Wallenstam går en utbildning om våld i nära relationer, att information delas ut till hushållen och att det sätts upp anslag om dörrknackning i trappuppgångarna.

Tio fall om våld anmäls varje dag

3400 fall av våld i nära relationer anmäls till polisen varje dag i Stockholm. Det innebär tio anmälningar om dagen.

Men det är bara en bråkdel som anmäls. Enligt BRÅ (maj 2014) är mörkertalet cirka 90 procent.

Varje år dödas cirka 17 kvinnor, fyra män och tre barn i Sverige av våld i nära relationer.

Du kan rädda liv

Knacka på och fråga hur grannen mår om du hört eller sett något som tyder på våld.

Om du känner dig rädd, ta hjälp av ytterligare en granne eller någon du känner/bor tillsammans med och knacka på tillsammans.

Om du inte vågar knacka på – ring och larma polisen om dina misstankar.

Vid akuta eller hotfulla situationer – kontakta alltid polisen.

Huskurage

Nina Runge och Peter Svensson startade Huskurage eftersom de märkte en efterfrågan på hur man ska kunna medvetandegöra och "trygghetscertifiera" hus.

Huskurage erbjuder bostadsbolag, hyresvärdar, styrelser och andra intresserade föreläsningar om våld i nära relationer.