Räddat konstverk tillbaka på Kungsholmen

Mosaikkonsten som räddades från Basaren-huset på Hantverkargatan har hittat hem. Idag avtäcktes konstverket i den nya kåken på samma plats.

  • Publicerad 18:13, 25 sep 2018

När det gamla Basaren-huset vid Hantverkargatan revs för två och ett halvt år sedan upptäcktes ett stort mosaikverk bakom en av väggarna. Då lovade byggherren SKB att ta vara på verket och hitta en ny plats för det.

Mosaik-konsten i Basaren är räddad

Nu är det tillbaka på samma plats som tidigare – i entrén i det nya huset som tagit plats på tomten.

Idag avtäcktes det under pompa och ståt inför framförallt en glad skara boende i huset.

– Det känns jättebra, framförallt eftersom många nog inte trodde att vi skulle bevara det, att det är något många bara säger. Men en stor eloge till de som hittade det och var varsamma. Sedan är det roligt att det kan få nytt liv där det en gång tidigare har varit en konstvägg, säger Johan Jarding, fastighetsutvecklingschef på SKB.

Se fler bilder på Basarens okända mosaik-konst

När mosaikverket upptäcktes dokumenterades det och Stadsmuseet undersökte ursprunget. Enligt gamla fotografier satt mosaiken bakom fiskdisken i den första livsmedelsbutiken i den förra kåken, Norrmalms livs. Men både vem som skapat verket och när är okänt. Enligt stadsmuseet kan det har skapats redan när huset byggdes på 30-talet eller ha satts upp när butiken byggdes om på 50-talet.

Stort arbete

Konservatorn Ewa Björdell är en av de som jobbat med att återskapa verket i alla fall. Och restaureringsarbetet och pusslandet varit stort och pågått under ett par månader. De senaste veckorna har de huserat från och till i huset och arbetet på väggen. Det nya verket på väggen är mindre än originalet då man bland annat behövt använda delar för att göra huvudmotivet komplett.

– Det är inget man gör varje dag så det har varit ganska svårt, hur man ska få upp det på väggen till exempel och det har varit många inblandade. Det har varit många nyfikna och som har uppskattat det, säger hon.

Erik Nyberg är en av de boende i huset som gläds åt konstverket.

– Jag tycker det är trevligt, speciellt när man fick redan på bakgrunden blir betydelsen ännu större. Vår familj uppskattar konst så det skulle gärna få vara ännu mer, säger han.
 
 

RÄDDAT. Konstverket är tillbaka på samma tomt som tidigare, men i det nya huset på platsen. Foto: Per Brandt

Verkets historia

Mosaiktavlan satt i det tidigare Basaren-huset ritat av Björn Hedvall som stod klart 1934. Den upptäcktes under rivningen av huset i januari 2016.

Tidigare fotografier visar att konstverket satt bakom fiskdisken på den första livsmedelsbutiken i huset, Norrmalms Livs. Enligt Stadsmuseet är konstnären okänd och verket kan ha uppförts när butiken byggdes om på 50-talet eller redan när själva huset byggdes.

HITTADES. Motivet med mannen som fiskar tros ha funnits bakom fiskdisken på den första livsmedelsbutiken i lokalen, Norrmalms livs. Så här såg det ut när det upptäcktes under rivningsarbetet. Foto: Mattias Ek, Stadsmuseet