Glada. Nils Lampa, Ulla Anjou och Per Anjou är glada över att de snart kan renovera Folkets hus. Foto: Mikael Andersson

Räddningen nära för Folkets hus i Hässelby

Den första april väntas detaljplanen för marken runt Folkets hus i Riddersvik vinna laga kraft. Det innebär att den sedan länge planerade markförsäljningen kan bli av och att föreningen äntligen kan renovera huset.

  • Publicerad 10:11, 17 mar 2017

Folkets hus i Riddersvik är i stort behov av renovering, något som föreningen i nuläget inte har råd med. Men nu ser det ut som att lösningen är nära.

LÄS MER: Nio radhus på tomten ska rädda Folkets hus i Hässelby

Detaljplanen som antogs av stadsbyggnadskontoret den 23 februari väntas vinna laga kraft den första april. Då kan en bit av parken framför huset styckas av och säljas till Småa som vill bygga nio radhus där.

"Vi vill så fort detaljplanen vunnit laga kraft starta projektering av bygglovshandlingar och genomföra de utredningar som krävs för fortsatt projektering", skriver Lotta Karlsson, projektutvecklare för Småa i ett mejl.

Enligt Lotta Karlsson kan det så fall bli tal om byggstart under 2018.

I föreningen de glada för att försäljningen ser ut att närma sig.

– Det känns jättekul, förstås! Försäljningen skulle ge oss ett plus på fem miljoner, säger Ulla Anjou, styrelsemedlem.

Trasig. Fasaden är en av sakerna som behöver åtgärdas på Folkets hus. Foto: Mikael Andersson

Stora renoveringar krävs

Inne i huset behövs elledningar dras om. Men första steget blir att fixa taket och fasaden.

– Det rinner in vatten i fasaden och när det fryser går fasaden sönder, säger Per Anjou, ordförande i föreningen.

Idag är en bilverkstad föreningens största hyresgäst. Utöver den utnyttjar flera föreningar lokalerna, till exempel en schackklubb, ett spelmansgille och områdets samfällighetsföreningar. Folkets hus hyrs även ut på helgerna för privata fester, något man vill fortsätta med.

– Vi har haft väldigt lite klagomål från grannar. Vi försöker ta hänsyn och det kommer vi fortsätta med, säger Ulla Anjou.

De hoppas också att renoveringen ska öppna upp för nya verksamheter i huset.

– Vi har tidigare försökt få igång barnverksamhet med teatrar och om det nu blir lite mer ordnat kanske vi får in nya medlemmar i föreningen, säger Ulla Anjou.

I en av del av huset som bilverkstaden hyr låg det tidigare en biosalong. Nu finns en dröm hos föreningen om att ta över den delen igen och göra i ordning rummet.

Vad skulle ni vilja göra där?

– Vi skulle naturligtvis ha bio där igen och teater, säger Ulla Anjou.

Vill sälja. Styrelsen menar att de inte har användning för hela den stora parken. Kassör Nils Lampa och Ulla Anjou. Foto: Mikael Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00