Rekryterar. Den som kan bära en rökdykarutrustning har den fysik som krävs, säger Fredrik Hallberg. Foto: Erik Hjärtberg

Räddningstjänsten vill ha dig!

Räddningstjänsten söker efter personal i beredskap. Fredrik Hallberg tror att många överskattar vilka fysiska krav som ställs för jobbet. – Våga söka, säger han.

  • Publicerad 15:40, 10 aug 2018

Räddningstjänsten i Enköping-Håbo söker just nu efter män och kvinnor som vill arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap, det som slarvigt kallas deltidsbrandmän.

Personal sökes till alla brandstationerna i Enköping, Fjärdhundra, Veckholm, Örsundsbro och Skokloster. Framförallt behövs folk till Enköping och Fjärdhundra. Personalen måste bo och arbeta i närheten av brandstationen eftersom de ska kunna ta sig dit inom 8 minuter när de är i beredskap.

Om räddningstjänsten får in så många som de önskar blir det ett tiotal som kommer att anställas.

– Men troligen får vi inte så många. Vi har svårt att rekrytera, säger Fredrik Hallberg, ställföreträdande räddningschef på stationen i Enköping.

Han tror att många överskattar vilka fysiska krav som krävs för uppdraget. Den som jobbar ska vara fullt frisk och vara stark nog att bära utrustningen, som kan väga uppemot 30 kg, inklusive rökdykartuber.

De som anställs behöver endast ha vanligt B-körkort för personbil, och får en gratis utbildning till C-körkort, för att kunna köra tung lastbil. Den övriga utbildningen är på sammanlagt nio veckor.

Det stora problemet är att uppdraget inte är på heltid och att det kan vara svårt att kombinera med ett jobb på en annan arbetsplats som du snabbt kan tvingas lämna när larmet går. Det blir allt svårare att hitta arbetsgivare som går med på det.

– Men de får också fördelen att ha en utbildad brandman på sin arbetsplats. De får något tillbaka, säger Fredrik Hallberg.

Inne på Enköpings brandstation finns en klassisk brandmansstång, som fortfarande används för att glida ner från övervåningen när det är bråttom.

– Men det beror på åldern. Jag tar trapporna medan de som är yngre och hetare tar stången, säger Fredrik Hallberg.

Fysiska krav för räddningstjänstpersonal i beredskap

Som deltidsbrandman ska du vara frisk, vilket betyder att du inte har några sjukdomar som begränsar den fysiska förmågan. Du ska också ha bra kondition. För att bli deltidsbrandman behöver du klara ett antal fysiska tester. Du ska också vara simkunnig och inte vara rädd för mörker eller höjder.

De flesta kan mer än de tror. Den lokala räddningstjänsten kan bidra med träningsprogram om du behöver förbättra dig inom något visst område.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Inte fulast i Sverige i alla fall

Nyheter De omstridda höghusen på Korsängen är inte fulast i Sverige. Det är "Rostlådan" i Malmö.torsdag 21/3 14:45

Blåljusnyheter; stölder, inbrott och bilolyckor

Nyheter De senaste dagarna har få grova brott noterats i polisens händelseblock. Däremot flera små. Stöld av en GPS till ett högt värde kan dock knappast räknas som litet brott.torsdag 21/3 11:27