Risk. I juletider är det extra viktigt att tänka på brandsäkerhet, säger Anne Holtmer och Mattias Landin. Foto: Lisa Halldén

Räddningstjänstens uppmaning: Elda försiktigt

I måndags brann det i en villa på Adelsö och förra veckan blev ett radhus i Stenhamra förstört i en brand. Nu varnar Södertörns brandförsvar: Snål-elda inte, ta ut laddarna ur uttaget och ha alltid ett lock redo vid spisen.

  • Publicerad 09:24, 8 dec 2017

På Adelsö är det 45 minuters framkörningstid. Jag skulle säga att framkörningstiden är avgörande för hur bränderna går.

Advent är högrisktid för eldsvådor och med två bränder i kommunen den senaste veckan känns brandskydd än mer aktuellt.

– På Adelsö är det 45 minuters framkörningstid. Jag skulle säga att framkörningstiden är avgörande för hur bränderna går, säger brandman Anne Holtmer.

Hennes kollega Mattias Landin håller med.

– Därför är det viktigt att folk vet vad de kan göra själva, fram till räddningstjänsten kommit fram, säger han.

Den vanligaste brandorsaken i landet är att man glömmer någonting på spisen som fattar eld. Men med en stor andel fritidshus och villor toppar skorstensbränder brandorsakerna i Ekerö kommun.

– Det är viktigt att elda rätt. Man ska använda torr eld och inte snåla med syretillförseln. Det ska vara full förbränning i brasan, säger Mattias Landin.

Om det inte bränner på ordentligt samlas partiklar i skorstenen. Dessa lägger en beläggning i rökgången och vill det sig illa kan beläggningen fatta eld.

– Tegelstenarna tål det, men inte murbruket. Och spricker det så sprider sig skorstensbranden till resten av huset, säger han.

Upptäcker man en skorstensbrand ska man absolut inte hälla på vatten, för då skapar vattenångorna ett tryck som kan rämna skorstenen helt. I stället ska elden kvävas genom att syretillförseln stryps. Detta gäller även andra eldar.

– Har någonting fattat eld på spisen är det till exempel oftast lättast att kväva det med ett stort lock, säger Anne Holtmer.

En annan brandorsak är olika typer av elektronikladdare. Här är det enkla rådet att rycka ut dem ur eluttaget när laddningen är klar.

– Låt inte laddaren sitta i över natten. Och se till att du köper CE-märkta laddare, säger Anne Holtmer.

Om du upptäcker en eld:

1. Försök släcka själv genom att kväva elden med en brandfilt eller ett kastrulllock. Är det ett mindre föremål som brinner kan du ta ut det ur huset.

2. Kan du inte släcka elden så lämna rummet och stäng dörren. En stängd dörr gör att elden sprider sig långsammare.

3. Se till att alla i huset är samlade och lämna huset.

4. Larma räddningstjänsten.

Och innan olyckan är framme: Släck alla levande ljus innan du lämnar ett rum och se till att alla brandvarnare fungerar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter